Saturday, February 24, 2024
2 avgusta, 2018

Kako izgleda postopek testiranja z NIFTY testom?

By 0 1212 Views

Z nosečniškimi pregledi, tako obveznimi kot tudi dodatnimi, se vsaka bodoča mamica sreča že v zgodnji nosečnosti. Govorimo o ultrazvočnih pregledih, nuhalni svetlini ter o invazivnih in neinvazivnih testiranjih, s pomočjo katerih izvemo več o genetskem zdravju našega otroka.


Glavna razlika med invazivnimi in neinvazivnimi testi je ta, da invazivne metode (na primer amniocenteza ali biopsija horionskih resic) zaradi posegov v telo predstavljajo 1-2 % tveganje za splav, medtem ko pri neinvazivnih testih, za katere je značilno, da so opravljeni zunaj telesa, to tveganje ne obstaja.

Zagotovo najboljši in najbolj kompleten neinvazivni predrojstveni test na svetu je NIFTY test, ki je varen, enostaven, natančen in zanesljiv.

Kako izgleda postopek testiranja z NIFTY testom?

Nosečnice se za NIFTY test najpogosteje odločijo po ultrazvočnem pregledu, čeprav je le ta na voljo že od 10. tedna nosečnosti naprej. Na dan testiranja vas v izbranem laboratoriju pričaka ginekolog ali tamkajšnje osebje, ki vam pojasni vse lastnosti in omejitve NIFTY testa. Pred samo izvedbo boste izpolnili potrebne obrazce o podrobnostih vaše nosečnosti in podpisali soglasje za pristop k testu.

Sam postopek je izredno varen in enostaven, popolnoma enak najbolj navadnemu odvzemu krvi iz pregiba na roki.

Vzorec krvi je nato z vso pripadajočo dokumentacijo poslan v certificiran laboratorij, kjer je analiziran v skladu z najvišjimi standardi.

Rezultati testa so pripravljeni po 6-10 dneh od odvzema krvi. Takrat vas o njih obvesti izbran ginekolog, kasneje pa vse rezultate analize prejmete tudi po pošti.

Rezultati NIFTY testa so bolj kot 99 % natančni za tri najpogostejše trisomije, ki so prisotne ob rojstvu in sicer za Downov, Edwardsov in Patauov sindrom ter za določene druge genetske nepravilnosti, ki jih povzročajo dodatne ali manjkajoče genetske informacije v otrokovi DNK. Izvedeti je možno tudi spol otroka.

Kako enostaven je postopek testiranja z NIFTY testom si lahko ogledate tudi v spodnjem videoposnetku.

 

Za več informacij obiščite spletno stran www.niftytest.si.

Kategorija:   Novice