Monday, July 15, 2024

Dojenje je nekaj najlepšega. Predstavlja neko posebno vez med materjo in otrokom. In čeprav je dojenje povsem naravno, ni samoumevno. Pogosto je pot do uspešnega dojenja težka in mama, polna hormonov, potrebuje veliko pomoči. Obstajajo načini, kako lahko pri temu pomaga tudi očka.


1. Prevzemi eno hišno opravilo
Mama mora biti dojenju posvečena ves čas. Ponoči se zbuja, ko je otrok lačen in podnevi planira svoje dejavnosti okoli otrokovega urnika hranjenja. Ti lahko pri tem pomagaš tako, da se lotiš nekega hišnega opravila medtem ko mama doji.
Prav tako lahko v času ko je doma zamenjaš vse plenice in tako mami omogočiš kakšno minuto zase.

2. Poduči se o dojenju
Dojenje je kompleksna stvar. O njem se moramo veliko naučiti in pri tem lahko sodeluješ tudi ti. Tako bo mama imela ves čas ob sebi nekoga, ki bo na voljo za pogovor.

3. Pomagaj pri doseganju ciljev
Že v nosečnosti je pogovor zelo pomemben. Mama naj ti zaupa kakšne so njene želje in pričakovanja tudi glede dojenja. Ko bo dojenček prijokal na svet boš tako lahko stal mami ob strani in jo spodbujal, da doseže svoje cilje.

4. Pokaži, da opaziš njen trud
Ko gre za dojenje, mu mora biti mama predana z vsem srcem, saj je njeno mleko edina hrana, ki jo otrok dobi. Zato ji povej, da opaziš njen trud in ga ceniš, saj prehranjuje vajinega otroka in mu nudi tolažbo.

5. Priskrbi pomoč
V kolikor veš, kako zelo si mama želi dojiti a ji ne steče, lahko pomagaš tudi tako da ji priskrbiš pomoč. Včasih si novopečena mama ne bo priznala, da potrebuje nekaj pomoči. Takrat stopi v akcijo in ji pomagaj.

6. Dokumentiraj
Vsaka mama bo zelo hvaležna spominov. Ti lahko (tudi na skrivaj) dokumentiraš potek dojenja. Tako lahko mami pokažeš, kako daleč je prišla od začetka poti.

7. Pripravi presenečenje, ko se otrok odstavi
Odstavljanje otroka predstavlja hkrati veselje in žalost, saj se zaveš, da tvoj otrok odrašča, po drugi strani pa ugotoviš kako čas prehitro mineva. Tako lahko ob takem dogodku pripraviš majhno presenečenje, kot je na primer večerja ali pokušnja vin ali kaj podobnega.

Kategorija:   mama, Nasveti
Naslednji prispevek

Praznično vzdušje

14 decembra, 2018 0