Wednesday, June 19, 2024

Biti starš je nekaj najlepšega kar se ti lahko zgodi. Vsekakor pa ta naziv ne prinaša samih lepih reči. Pogosto je težko in življenje ti postreže z marsikaterim izzivom. Eden takih je tudi izraščanje zob pri dojenčku.


Načeloma zobje pričnejo izraščati nekje okoli 6 meseca starosti. Odstopanja so lahko velika, nekdo bo svoj prvi zob dobil že pri 3 mesecih spet drugi pri 9 mesecih. In s tem ni prav nič narobe, saj se vsak otrok razvija s svojim tempom.

Kot staršu ti je pogosto hudo, ko je otrok bolan ali ga kaj boli. V primeru zob, si na srečo lahko pomagate z nekaterimi triki.

V trgovinah najdete mnogo različnih grizal. Le ta lahko izbirate glede na starost otroka. Če gre za zelo majhnega dojenčka, vam grizala ne bodo prišla pretirano prav, saj jih otrok še ne zna držati. V tem primeru lahko uporabite svoj prst ovit v tetra plenico. Z njem narahlo podrgnete po dlesni in opazujete otrokov odziv. Če postane pretirano razdražljiv s početjem prenehate.

Pri dojenčku staremu nad 5 mesecev so najboljša izbira grizala. V primeru, da imate vodno grizalo, ga postavite za eno uro ali malce več v hladilnik, da se ohladi. Preverite, da ni prehladno in ne pride do poškodbe ter ga ponudite vašemu malčku. Hladno grizalo bo ublažilo srbenje in bolečino v dlesni.

Pri večjih otrocih, ki že jedo trdo hrano lahko le to uporabite kot pripomoček. Na primer kumaro narežete na večje kose in jo pustite nekaj časa v hladilniku. Ponudite jo otroku, da jo grize in žveči, saj mu bo hlad pomagal pri razdraženih dlesnih.

Za lajšanje bolečin lahko otroku ponudite tudi skorjo kruha ali ne sladek piškot. Z njim se lahko otrok zamoti in s tem, ko drgne ob mesto izraščanja zoba, lajša bolečine.

Na tržišču najdete tudi pripravke za lajšanje bolečin. Pri nas je eden izmed takih multi-mam babydent, ki pomaga pri nelagodju ob izraščanju zob. Je naraven in varen za uporabo pri dojenčkih ter ne povzroča težav ko ga otrok pogoltne. Kupite ga lahko v lekarnah. Nanesete ga preprosto, najprej na svoj umit prst in z njem podrgnete po razbolelih dlesnih. V primeru, da vaš otrok uporablja dudo in mu izraščajo prvi zobje, lahko kremo nanesete tudi na dudo in jo ponudite otroku.

Kategorija:   dojenček, Rast in razvoj
Naslednji prispevek

Kako uspavati dojenčka

27 novembra, 2018 0