Friday, July 19, 2024

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije se je v obdobju lanskega leta razvezalo 2387 parov. O razhodih partnerjev, ki prej niso živeli v zakonski zvezi, nimamo točnega podatka.


Ločitev ali razhod staršev

Do ločitve lahko pride zaradi različnih razlogov in nesoglasij med partnerjema. Ločitev je za oba zakonca stresen postopek in obdobje ločitve in po njej prinaša velike spremembe, predvsem za otroka. Otrok, ki je bil zdaj vajen živeti v družini z obema staršema, s katerima je preživljal kosila, večerje in svoj prosti čas, bo odslej videval starša ločeno. Če se odločite za deljeno skrbništvo, se boste najverjetneje dogovorili, kje bo otrok imel stalni naslov in kje bo preživel večino časa. V večini primerov otroci ostanejo pri mami, pri očetih pa otroci preživijo vikende in tudi nekatere praznike.

Ne prenašajte lastnih zamer na otroka

Ob ločitvi staršev

Pomembno je, da se glede nekaterih odločitev, kar se tiče otroka, navkljub ločitvi odločita oba starša skupaj. Najslabše za otroka je, da ko mu en starš nečesa ne dovoli, da za dovoljenje prosi drugega in ta pri zadevi popusti. To se predvsem dogaja zaradi nestrinjanj med starši in zaradi osebnih zamer, ki pa jih nikakor ne smete prenašati na otroka. Otrok vaju bo z bivšim partnerjem namreč vedno združeval, tudi ko ne bosta več v partnerski vezi ali, ko bosta že v drugi partnerski vezi. Bistveno je, da po ločitvi razmišljamo s trezno glavo in se skupaj odločamo, kaj je za otroka dobro in kaj ne.

Komunikacija med bivšimi partnerji

Če je bila včasih komunikacija med bivšimi partnerji tabu, se to v sodobnem svetu spreminja na bolje. Če se oba zavedata, da je poglavje, ko sta bila poročena, zaključeno, lahko po ločitvi ostaneta prijatelja, ki ju združuje otrok. Otrok bo tako vedel, da ga imata starša rada in se ne bo čutil krivega za ločitev. Pogosto se namreč zgodi, da se otroci počutijo krive za ločitev.

Kategorija:   Ločitev
Naslednji prispevek

Kaj povedati otroku po ločitvi?

5 septembra, 2019 0