Monday, June 24, 2024

Spolnost je ena izmed tistih stvari v življenju, ki nam prinaša srečo in trpljenje, različne občutke in zmedo. Zakaj ravno seks povzroča toliko zapletov?


Pri ženskah se med spolnim odnosom v možganih aktivira trideset različnih področji, od tistih za čustva in radosti, do tistih za dotik in zadovoljstvo, dve minuti pred samim orgazmom pa se aktivirajo centri zadolženi za nagrajevanje.

Ko seštejemo vse skupaj je več kot jasno, da so možgani med samim spolnim aktom zelo zaposleni, v celo zgodbo pa so vpleteni še številni hormoni, ki telo med in po spolnem odnosu sprostijo.

Med seksom se sprošča oksitocin, hormon, ki je zadolžen za povezovanje in povečanje bližine, ki sprošča blokade in daje zaupanje v partnerja. Ženski organizem ga izloča precej več kot moški, kar daje razlog, da se po seksu v moškega pogosteje zaljubijo. Telo pa ne ve, ali gre za spolni odnos s partnerjem ali naključnim mimoidočim, zato oksitocin po avanturi za eno noč povzroča bolečino, ki jo ženske veliko bolj občutijo.

Moški po drugi strani, izločajo ogromno dopamina, hormona užitka, ki po spolnem odnosu izzove odličen občutek in ponovno željo po seksu in užitku. Konec koncev lahko omenjeni hormon privede do odvisnosti od seksa, ki je pri moških veliko pogostejša.

Omenjene kemijske reakcije v našem telesu so razlog za različno doživljanje seksa med moškim in ženskim spolom, posledično pa tudi drugačni reakcij po samem odnosu.

 

Kategorija:   Novice, Zanimivosti
Naslednji prispevek

Nega po carskem rezu

18 februarja, 2014 0