Monday, April 22, 2024

Zakaj se pojavi prhljaj?

 


Hormonsko neravnovesje, povečan volumen krvi in ostale spremembe, ki so v nosečnosti nekaj samoumevnega, še dodatno vplivajo na odmiranje in luščenje kože v lasišču. Prhljaj nastane kot posledica vnetja kožnega epitelija, povzroča srbenje in luščenje odmrle kože. Rezultat je viden na ramenih vaših oblači. Vnetje kože se lahko z določenimi preparati, ki naj bi preprečevali prhljaj, še poslabša.

 

Naravno preprečevanje nastajanja prhljaja

 

Srbeče lasišče je lahko zelo neprijetno vendar obstaja kar nekaj naravnih načinov, kako se neprijetnega prhljaja rešiti:

 

  • Izogibajte se uživanju sladkarij in trans-maščobnih kislin. Kot velja za jedilnik v nosečnosti ostanite zvesti vitaminsko in mineralno bogatim živilom.
  • V prehrano vključite živila bogata z biotinom (B-kompleksnim vodotopnim vitaminom), ki deluje na presnovo ogljikovih hidratov in maščob. Biotonsko bogata živila so jajčni rumenjak, cvetača, gobe in banane. Vitamin B1 in B2, omega-6 maščobne kisline in cink učinkovito preprečujejo nastanke prhljaja, zato poskrbite za njihov zadovoljiv vnos
  • V šampon nakapljajte nekaj kapljic olja iz pečk grenivke ali olja čajevca (posvetujte se z vašim zdravnikom).
  • Šampon, ki vsebuje selen je učinkovit antimikotik, ter poskrbi da je vaše lasišče ustrezno hidratizirano.
  • Babice so vam zagotovo zaupale zgodbe o zdravilnih učinkih domačega jabolčnega kisa. Lasišče prepojite s kisom, počakajte eno uro, nato si umijte glavo.
  • Pomaga tudi laneno olje, ki si ga na lasišče nanesete pred spanjem. Zjutraj si enostavno umijete glavo.
  • Podobno kot laneno lahko uporabite tudi olivno olje.
  • Masaža lasišča z Aloe Vero z odličnimi rezultati postreže že v nekaj dneh.

 

To je le nekaj preprostih nasvetov, kako se lahko zoperstavite neprijetnemu pojavu prhljaja v nosečnosti. Seveda pa se omenjeni nasveti ne navezujejo samo na nosečnost, ampak jih lahko uporabite tudi v povsem vsakdanjem življenju.  

Naslednji prispevek

Nosečnice in spolno prenosljive bolezni

5 julija, 2012 0