Monday, June 17, 2024

Temperature so padle in zapadel je sneg. Nizke temperature naj ne bodo razlog, da z otrokom ostajate ves čas doma. Svež zrak bo dobro del vam in tudi otroku.
Preden se odpravite iz hiše morate poskrbeti, da dojenčka dobro oblečete. Najbolje je, da se držite principa trislojnega oblačenja.


Prvi sloj naj sestavlja zračen material, kot je na primer volna in naj se tesno prilega koži. Tesno prileganje omogoči, da bo telo ves čas ogreto in ne bo zapihalo med kožo in obleko. To je lahko bodi ali majčka in žabice. V kolikor ste z dojenčkom bolj športno aktivni, mu lahko oblečete športno perilo, ki še malo bolj diha in bo preprečilo pregrevanje telesa.

Drugi sloj naj sestavlja kompaktnejše oblačilo, po možnosti iz volne ali bombaža. Tudi ta sloj mora biti zračen, da omogoči uravnavanje telesne temperature. Ni potrebno da je oprijet. Sestavljajo ga debelejše hlače in jopica.
Tretji sloj naj bo, zaradi vremena, nepropusten za zunanje vplive. Ne sme prepihati in premočiti. Dobro je tudi, če ima kapuco. Pri manjših dojenčkih je to lahko kombinezon, pri večjih bundica in zimski čevlji. Na glavi naj imajo kapo, ki jim prekriva ušesa. Pri športnih podvigih je dobro, da ima bundica zračnike, ki jih lahko za krajši čas odprete, da ne pride do pregrevanja telesa.

Čevlje je najbolje izbrati iz naravne strojene ovčje kože, ki bodo male nogice lepo greli, hkrati pa ne bodo povzročali potenja v noge. Če se nam vseeno zdi premrzlo, lahko čez žabice nadenemo še bombažne nogavice. Pri majhnih otrocih te ne predstavljajo problemov, ker se jim noge načeloma še ne potijo toliko. V kolikor ima vaš otrok vseeno potne noge nogavičke slecite.

Kategorija:   dojenček, otrok, Zdravje
Naslednji prispevek

OKUŽENI S SALMONELO? TO SO PRVI ZNAKI

3 januarja, 2021 0