Saturday, July 20, 2024

Veliko je takih, ki zjutraj ne morejo jesti in trdijo, da jim je zaradi hrane zjutraj slabo. Nekateri enostavno nimajo časa, tretji se ne počutijo lačne. Za naše malčke je priporočljivo, da hrano zaužijejo zjutraj čim prej, tj. takoj zatem, ko se prebudijo.
S hitrim uživanjem zajtrka, bo otrokovo telo takoj, ko se zbudi, vase prejelo glukozo, ki zavira izločanje kortizola. Tega verjetno poznate pod imenom stresni hormon, ki ga sprošča nadledvična žleza. Zaradi te dejavnosti se zniža krvni tlak, kar omogoča normalno delovanje imunskega sistema.
Jutranji obrok omogoča pravilno rast in razvoj ter otroku da moč in energijo za ves dan. Zajtrk je za njegovo zdravje izrednega pomena, saj se bo kasneje lažje skoncentriral (npr. na snov, ki jo obravnavajo v šoli), bolj bo motiviran in sproščen.
Če vaš otrok zajtrk zavrača, počakajte, da se povsem prebudi. Če je potrebno, ga na dneve, ko mora v vrtec ali v šolo, zbudite toliko časa prej, da boste lahko skupaj pojedli. Skupen obrok je ravno tako pomemben. Poskušajte jesti skupaj z otrokom za jedilno mizo in ga ne priganjati. Če se vsa družina zbere in skupaj pozajtrkuje, boste otroka navadili na tak ritem in bo pripravljen jesti kljub temu, da se je pred tem zmrdoval.
Pustite mu, da sodeluje pri pripravi zajtrka in da se ob tem zabava. Tako bo ga kasneje z večjim veseljem pojedel.
Morate pa vedeti, da ni vseeno, kaj zjutraj jeste. Da bo otrok pridobil energijo za dan, ki je pred njim, mora biti zajtrk poln ogljikovih hidratov (polnozrnata žita, kaša, polenta) in beljakovin (mlečni izdelki, stročnice, mesni izdelki), ki jih dopolnimo s sadjem ali zelenjavo. To pa ne pomeni, da morate otroku odrekati tisto, kar si zaželi. Če ima rad palačinke, jejte palačinke. Če si zaželi kosmičev, mu dajte kosmiče. Pazite le, da izberete zdrave izbire z manj sladkorja.


A. L.

Kategorija:   otrok, Prehrana
Naslednji prispevek

OZEBLINE OD A DO Ž: KAKO SI POMAGATI?

22 februarja, 2019 0