Monday, June 17, 2024

Sladica je zagotovo najbolj priljubljen del obroka skoraj vsakega malčka. V kategorijo sladic pa umeščamo številna živila, med katerimi so tudi zdrava živila. Po zadnji raziskavi slovenski otroci spadajo v neslavno kategorijo najbolj debelih otrok v EU. Seveda se poleg fizične neaktivnost na vrhu seznama povzročiteljev, z roko v roki, pojavi tudi sladkor. Številni ”strokovnjaki” (namenom v dvojnem narekovaju) strašijo, da redijo tudi naravni sladkorji kot sta laktoza in fruktoza. Čista laž in nesmisel. Ne nasedajte na poceni lažno propagando v smislu: »Tudi jabolka in hruške redijo!« Glavno težavo povzročajo rafinirani sladkorji, ki poživljajo otrokove brbončice, te pa možganom sporočajo zahtevo po zaužitju še večje količine sladkorja. Nedavna raziskava je pokazala, da predšolski otroci v živilih na dan pojedo približno dvanajst žličk sladkorja, kar je dva do trikrat več, kot znaša priporočilo Agencije za hrano in zdravila. Poglejmo nekaj načinov, kako zmanjšati vnos sladkorja pri otrocih.


 Ne kupujte sladkarij

»Daleč od oči, daleč od srca,« bi lahko dejali. V kolikor vaš hladilnik ali shramba nista založena s sladkimi prigrizki in sladkimi pijačami otroci po njih ne bodo posegali. Je vaša shramba polna sladkarij, vi pa ne želite hrane metati v koš? Počasi zaloge nadomeščajte z zdravimi prigrizki. Otroku namesto sladoleda ali drugih izdelkov iz bogatega nabora sladkarij, ponudite jabolčno čežano, sadne kupe, jabolčni zavitek, pokovko (otroci nad tremi leti starosti)… seveda se lahko zgodi, da bo otrok v začetku zavrnil novo sladico, vendar ga bo čez čas minilo, pomembno je, da ne popustite prvi.

Zdravi prigrizki na dosegu roke

Na uživanje zdrave prehrane pa ga lahko enostavno navadite sami. Zdrave prigrizke hranite na dosegu rok, tako, da si bo otrok lahko postregel sam. Na mizo ali pult nastavite suho ali sveže sadje, narezano zelenjavo ali sadje… Otrok bo užival v občutku, da si je hrano postregel sam.

Preberite prehranske oznake

Sladkor se skriva v skoraj vseh živilih, tudi tistih, ki na okus ne vsebujejo sladkorja – solatni prelivi, kečap, vložena zelenjava, zelenjavne kašice… Nekateri izdelki vsebujejo celo več sladkorja kot posamezne sladice. Izdelki na katerih piše – brez sladkorja pomeni, da v izdelku ni sladkorjev kot so fruktozni koruzni sirup, dekstroza, maltoza, saharoza ali trsni sirup.

Zdravi napitki

Kateri so zdravi? Voda in mleko z nizko vsebnostjo maščob vsekakor. Kateri niso zdravi? Gazirane pijače, ustekleničena voda z okusom, energijske pijače, pa so pravo skladišče sladkorja. Prav sladke pijače so ene izmed poglavitnih povzročiteljev debelosti med otroci. Dejstvo je, da se poraba omenjenih pijač povečuje praktično vsakodnevno. Raziskava objavljena v strokovni reviji Pediatrics je pokazala, da sladke pijače kar za 60% povečajo verjetnost prekomerne telesne teže pri otrocih. Kar je pa je še hujše, kar 44% otrok starih od 18 do 24 mesecev in 70% otrok starih od dveh do petih let, vsakodnevno uživa eno izmed omenjenih sladkih pijač. Sladke pijače prihranite za posebne priložnosti, kot so praznovanje rojstnih dni in podobno.

Naravni sok

Naravni, doma narejeni sok je zagotovo boljša izbira od kupljenih pijač, vendar previdno s sladkorjem. V kolikor pa ste okus izboljšali z dodatkom sladkorja, sok razredčite z vodo.

Čas za sladico

V tem primeru je pomembna zmernost in omejitev vnosa sladkorja. Sladica naj bo prigrizek po kosilu in nikakor ne po večerji. 

Kategorija:   Novice, Prehrana
Naslednji prispevek

Naučimo malčka plavati

16 julija, 2014 0