Tuesday, May 28, 2024

Tudi odrasli kdaj potrebujemo pomoč in prav veseli smo, če imamo v bližini nekoga na katerega se lahko opremo. Vedno bodite v bližini in otroku pomagajte kadar naleti na oviro ali težavo, ki je sam ni sposoben rešiti. Če vas otrokove ocene ne prepričajo ostanite pozitivni in ne izgubljajte živcev. Pohvalite vsak njegov korak, ki ga vodi proti boljšemu uspehu. Takšne pohvale bodo otroka motivirale in ga prepričale v nadaljnje delo.


Seveda pa je potrebno v začetku otroka usmeriti in nadzirati, pregledovati domače naloge, preverjati obveznosti in mu pomagati okoli nejasnosti. Pri tem mu ne ponujajte svojih rešitev, ampak ga usmerite, da rešitev poišče sam.

Starši velikokrat izgubimo potrpljenje, kadar otroku nekaj ni jasno in tava v temi, zato jim raje ponudimo svojo rešitev. S tem pa jim na žalost ne pomagamo prav veliko, ravno nasprotno, oviramo ga in mu otežujemo ali celo onemogočamo njegovo percepcijo rešitve nastale težave. Podpirajte ga, dajte mu navodilo kako najlažje priti do rešitve, vendar naj nalogo reši sam.

Vloga staršev v procesu učenja je izključno svetovalna, izvršitev prepustite svojemu otroku.

V začetki takoj postavite pravila igre, do izpolnjevanja šolskih obveznosti mu zaupajte svoja pričakovanja: Pričakujem da boš redno pisal domače naloge in da ob nejasnostih zaprosiš za pomoč. Vaša pričakovanja naj bodo realna in jih prilagodite otrokovemu potencialu primerno. Svojega otroka ne primerjajte z njegovimi sošolci in sošolkami! Vzpodbujajte ga in mu povejte, da se uči zase in ne zaradi ocen.

Šolarčku pojasnite, da morata vsakodnevno učenje in pisanje domačih nalog postati vsakodnevna rutina. Skupaj z otrokom izdelajte načrt dnevnih obveznosti, kdaj bo čas za pisanje domačih nalog, kdaj za učenje, pavzo in igro. Vsak dan vam naj pove o čem so se v šoli učili. Preglejte mu zvezke.

Učenje je proces, ki zahteva trud in čas. Nekateri otroci si določene stvari zapomnijo hitreje, drugi počasneje in obratno. Vsi vemo, da eni otroci lepše rišejo, drugi so boljši športniki, tretji lepše in hitreje pišejo, četrti si bolje zapomnijo… Za starše je najpomembnejše, da svojemu otroku pomagate odkriti način in stil učenja, ki mu najbolj odgovarja, ter metodo po kateri si učeno snov najbolj zapomni.

Naslednji prispevek

Menopavza in alternativne možnosti

10 septembra, 2012 0