Monday, July 15, 2024
11 januarja, 2022

Kako pitje kave vpliva na plodnost? To pravijo raziskave

By 0 2085 Views

V današnjih časih so izzivi zanositve in neplodnost vedno večji pojav pri mladih, sicer zdravih parih. Ker neplodnost v nekaterih primerih ostane nepojasnjena, strokovnjaki vedno več pozornosti posvečajo preučevanju življenjskega stila parov. Škodljivi vpliv dovoljenih substanc (kofein, alkohol) v nosečnosti je znan, vpliv na samo zanositev pa je pogosto spregledan, vendar pomemben problem


Težave pri zanositvi in infertilnost so v današnjem času vedno večji problem v javnem zdravstvu. Ocenjujejo, da se vsak šesti par sooča s težavami pri zanositvi. Medtem ko so mnogi vzroki za infertilnost poznani (npr. motnje ovulacije, nepravilnosti jajcevodov, nepravilnosti spermijev), pa v nekaterih primerih vzrok ostane neznan. Strokovnjaki se zato danes pogosteje ukvarjajo z življenjskim stilom para, ki ima težave pri zanositvi, pri čemer še posebej posvečajo pozornost uživanju kofeina in alkohola.

KOFEIN IN ZANOSITEV:

Kofein je verjetno najpogosteje uporabljena dovoljena substanca. Ne najdemo ga zgolj samo v kavi temveč tudi v čaju, brezalkoholnih pijačah ter čokoladi.

Znane so študije, ki so ne glede na način spočetja pokazale majhno, vendar pomembno povečanje pojavnosti spontanih splavov pri ženskah, ki so pred zanositvijo redno uživale kofein. Vnos kofeina lahko z visokim odmerkom povzroči posebne neželene učinke med nosečnostjo (splav, nizka porodna teža, mrtvorojenost. Raziskovalci so ugotovili večje tveganje za smrt ploda po 20. tednu gestacije, mrtvorojenost ter za nizko porodno težo in SGA (otrok, ki je majhen za gestacijsko starost).  V eni od raziskav so dokazali povezavo med povišano stopnjo spontanih splavov in uživanju več kot 300 mg kofeina na dan. V primerjavi z ženskami, ki pred nosečnostjo niso uživale kofeina, imajo ženske, ki so ga uživale več kot 400 mg na dan, 20% večje tveganje za spontani splav, še posebej med 8. in 9. tednom gestacije. Učinek kofeina se pozna tudi na moški plodnosti. Uživanje kave oziroma kofeina je povezano z visoko koncentracijo testosterona in spolnih hormonov. Poraba kave vpliva ne le na parametre semena, temveč tudi na celovitost DNK sperme. Med uživalci kofeina je pH semena prav tako nekoliko višji, vendar je koncentracija spermijev nižja.

Raziskovalci predlagajo, da naj se ženske, ki želijo zanositi,  iz previdnosti držijo meje, ki jo je postavil WHO in sicer 2-3 skodelice na dan, kar je približno 200-300mg, čeprav so nekatere raziskave pokazale, da morajo tudi to mejo jemati s previdnostjo.

 

Kategorija:   neplodnost