Monday, July 15, 2024
26 novembra, 2020

Kako plodu pomagati, da se optimalno namesti v porodni kanal?

By 0 3374 Views

Kako se rodi otrok? Bodoči novorojenček mora med porodom skozi ozko pot, ki ji rečemo porodni kanal. Vemo, da to ni ne zanj in ne za bodočo mater lahek proces. Kar pa znanost glede poroda ve, je, da mora biti plod pravilno vstavljen v porodni kanal, da je ta proces vseeno nekoliko lažji.


Kaj pa pomeni »pravilno vstavljen«? Plod se v maternici nahaja v različnih legah, lahko je obrnjen na glavico, kar je najbolj zaželjeno, z ritko navzdol ali pa leži prečno. Pri glavični vstavi se plod med porodom poraja z najmanjšim obsegom, če je njegova glavica sklonjena na prsa – temu rečemo zatilna vstava. V primeru, da plodova glavica ni dovolj sklonjena, »prodira« z večjim obsegom, vemo pa, da pri porodu velikokrat čisto vsak milimeter šteje.

Ko se glavica porodi, vidimo iz porodničinega zornega kota novorojenčkovo zatilje – plod je torej bil v okcipito-anteriorni (occiput = zatilje, anterior = spredaj) vstavi. Če temu ni tako in gleda navzgor, je torej s hrbtom obrnjen proti materinemu hrbtu, kar prav tako zna biti težavno. Ravno zato je pomembno, da poskušamo plod, še preden se porod začne, obrniti oziroma usmeriti, tako da zavzame bolj optimalno lego v maternici.

Zunanji obrat ploda

Okoli 37. tedna se nosečnici omogoči zunanji obrat ploda glede na njeno in plodovo zdravstveno stanje. Velikokrat zunanji obrat ne uspe. V takih primerih lahko pomislimo tudi na poskus obrata z alternativnimi metodami. Obstaja namreč veliko metod, ki so skozi zgodovino veljala, da so pri nekaterih nosečnicah pomagale plodu v bolj optimalno lego, pa naj bo to iz medenične vstave v glavično, iz okcipito-posteriorne (posterior = zadaj) v anteriorno ali pa so zgolj pomagala pri spuščanje ploda in »utiranju poti na svet.«

Rebozo in manteada

Metoda s trakom rebozo bi recimo lahko pomagala pri obeh omenjenih obratih in prilagoditvi porodnemu kanalu. Ta tehnika, ki se jo izvaja, tako da se dolg trak ovije okoli trebuha ženske, ki je v položaju na vseh štirih, se lahko izvaja tudi več tednov pred porodom. Nosečnica lahko leži tudi na hrbtu, pri čemer je rebozo trak pod njenimi boki. Izvajalec manteade, kot rečejo uporabi rebozo traku, drži oba kraka traku in z ritmičnimi izmenjajočimi gibi vleče, enkrat lev, drugič desni konec traku.

Obrat ploda z menjavo različnih položajev

Obstajajo tudi druge tehnike, ki jih lahko izvaja nosečnica sama. Že z zavzemanjem različnih položajev nosečnica spodbudi plod k obračanju. Taki položaji so recimo »Breech tilt«, »Ironing board«, »Forward Leaning Inversion« in položaj na vseh štirih. Nosečnica naj se pred uporabo omenjenih položajev najprej pogovori z dobro podkovanim ginekologom ali babico, saj lahko pri katerem izmed njih obstajajo kontraindikacije.

Ostale alternativne metode za obrat ploda

Ostale alternativne metode so še moksanje (žganje pelina v bližini mezincev na nogah), Webster tehnika (kiropraktik manipulira s hrbtenico nosečnice), stanje v bazenu z glavo navzdol, hladni (ki se jih namesti na zgornji -) in topli (spodnji del trebuha) obkladki ter hipnoza.

Ponovno, pred uporabo vsake alternativne metode naj se nosečnica posvetuje z ginekologom ali babico!

 

 

Nikita Pelan

Kategorija:   Porod
Naslednji prispevek

13 prednosti vaginalnega poroda po carskem rezu

29 novembra, 2020 0