Thursday, June 20, 2024

Številne nosečnice se srečujejo s problemom premajhne količine mleka. Materino mleko je najpomembnejša in najboljša hrana za dojenčka, poleg tega pa močno vpliva čustveno povezavo med mamo in otrokom. 


Materino mleko poleg kvalitetnih hranil vsebuje tudi za otroka potrebna alergijska in infekcijska protitelesa, ki vplivajo na kasnejši razvoj otroka. Od slednjega bi naj bila odvisna tudi verjetnost za razvoj astme in debelosti. Pozitivne učinke pa ima tudi za mamico saj jo varuje pred rakom na dojki in jajčnikih. Žal se številne mamice borijo s premajhno količino mleka. Večinoma je razlog v premajhni količini zaužite tekočine. Slednjemu razlogu sledijo tudi stres, utrujenost in slaba ter nepravilna prehrana.

Kljub temu pa lahko vsaka nosečnica poskusi po naravni poti vzpodbuditi količino mleka.

Tilt-shift Lens Photo of Infant's Hand Holding Index Finger of AdultNajprej poskrbi za zadostno hidracijo. Slednja je predvsem pomembna, saj dehidrirano telo ne more proizvajati mleka. Zadostne količine vode vplivajo tudi na splošno počutje in delovanje celotnega telesa.

Pomemben je tudi počitek. V času nosečnosti prilagodi svoj urnik in aktivnosti svojim zmožnostim in potrebam telesa. Pomembno je da ohranjaš pravilno ravnovesje med aktivnostjo in počitkom, ki naj postane tvoja navada, pa tudi če le za kratek čas.

Za dodatno dozo sproščanja poskrbi predvsem med nosečnostjo. Sprosti misli in telo ter si privošči globokega in sproščujočega dihanja, ki blagodejno vpliva na tvoje počutje.

Med nosečnostjo nikakor ne pozabi, da nisi sama. Naj ti ni odveč prositi za pomoč prijatelje ali družinske člane pri dejavnostih, ki jih zaradi nosečnosti ne moreš opraviti. Zdravje sebe in tvojega malčka postavi na prvo mesto.

Količino materinega mleka bi naj povečali tudi redni in dolgi podoji. Več dojenja bi naj vplivalo na več mleka, saj dojenčkovo sesanje vpliva na razvoj slednjega.

Če naravna pot ni dovolj in dojenje še vedno ne steče pa se posluži prehranskih dopolnil, ki spodbudijo nastanek mleka. O primernih in učinkovitih izdelkih se dobro pozanimaj in izberi za sebe najprimernejšega.

Naslednji prispevek

Dojenje dvojčkov je lahko pravi izziv

17 avgusta, 2020 0