Monday, May 27, 2024

Večina ujetih prešuštnikov konča v ločitvenem postopku, obstajajo pa tudi posamezniki, ki nadaljujejo z razmerjem močnejšim kot kdajkoli prej. Navsezadnje poznamo rek, kar nas ne ubije, nas naredi močnejše.


Ponovna vzpostavitev zaupanja, še posebej z osebo, ki smo ji strli srce, pa ni enostavna, pogosto se zdi jalova, frustrirajoča in na trenutke boleča. Ko se prvi prah poleže lahko poskusite oživiti svojo romanco, pa čeprav se je še pred kratkim upanje povsem razblinilo.

Čez noč ni mogoče ponovno zgraditi zaupanja. Polaganje opek zahteva več časa in odločnosti, sami pa se morate odločiti ali se je sploh vredno potruditi.

Prekinite afero

Ste storili napako in bi kljub skoku čez plot radi nadaljevali skupno pot z vašim partnerjem/ko? Prekinite vse stike z ljubico ali ljubimcem, ter to dokažite svoji boljši ali slabši polovici. Pri tem seveda ni potrebno soočiti vseh vpletenih. Ljubici jasno sporočite, da ste storili napako in da vaše srce bije za drugo. Izvedba je težja kot se sliši, kot prvo je potrebno pojesti nekaj še pred kratkim izrečenih svojih besed, kot drugo pa boste zelo težko pregnali vse dvome svoje partnerke/a.

Priznajte napako

Ne krivite tretje osebe, niti svojega partnerja-ke. Prešuštvo je zavestna odločitev, enostavno je reči ne podpiram takšna dejanja. Ko ste nekako opravičili svoje dejanje pa zaupajte, zakaj se je prevara sploh zgodila. Bodite odkriti, ne izgovarjajte se na zunanje dejavnike kot so alkoholiziranost, vpliv prijateljev, trenutek šibkosti…

Odgovori na vprašanja

Odkrito odgovorite na vsa zastavljena, še tako neprijetna vprašanja. Prevarani so upravičeno besni. Ob frustracijah, jezi, solzah in obtožbah ostanite mirni in potrpežljivi. Odgovori naj bodo odkriti in pošteni. Več znanih umazanih podrobnosti, ki jih boste zaupali prevaranemu partnerju, manj polja ostane za razvoj njegove domišljije.

Pozornost in naklonjenost

V času vaše afere sta gotovo trpeli tako pozornost kot naklonjenost do vašega partnerja, partnerke. Ponovna vzpostavitev naklonjenosti do partnerja pomeni odličen trenutek ponovnega vzpona medsebojnega zaupanja. Če dodate romantično večerjo v dvoje, zajtrk v postelji in šopek cvetja ste na pravi poti. Ne pozabite, da ponovno vzpostavljanje zaupanja potrebuje nekaj časa. Ljubezen je v tem primeru zelo pomemben dejavnik. Sama romantična večerja brez ljubezni in čustev ne bo dovolj.

Prenova čustvenega in fizičnega odnosa

Odnos pričnite graditi iz nič. Predstavljajte si, da ste se v partnerja ali partnerko prvič zaljubili. Kot na začetku vajine skupne poti pokažite čustva, naklonjenost in ljubezen. Iskrenost lahko ponovno prevede do zaupanja, čeprav boste po prevari zato prav zagotovo porabili več časa in energije.

Izogibajte se starim navadam

Izogibajte se starim vzorcem, ki so vas pripeljali do afere, za katero ni nujno, da je krivda zgolj na vaši strani. Pravi bi bilo, da je skušnjava tema temeljite samopresoje. Ne popuščajte svojim prijateljem, ne izgovarjajte se na opitost, ne posnemajte drugih…

Potrpežljivost

Bodite potrpežljivi. Celjenje čustvenih ran po prevari lahko traja več časa. Obtožbe in paranoično vedenje so povsem normalni vedenjski vzorci prevarane osebe. Vzemite na znanje, to je del procesa. Čustvene rane pa se celijo individualno – pri nekaterih hitreje, spet drugi za ponovno vzpostavitev zaupanja zahtevajo nekaj več časa.

Terapija

Kljub trudu pa se proces sprave ni izšel po načrtih. Nič posebnega. Lahko ste ponosni, da ste v krpanje svojega odnosa vključili strokovnjaka. Tega se ni potrebno sramovati. Ne pozabite, celjenje čustvenih ran se ne zgodi čez noč in čez noč ni moč pozdraviti stiske. Ponovna vzpostavitev zaupanja zahteva vztrajnost. Hitra rešitev enostavno ne obstaja.

 

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

OPOZORILO zaradi izbruha ošpic v Sloveniji

28 novembra, 2014 0