Thursday, July 18, 2024

Materino mleko je najboljša prehrana za dojenčka, saj pomembno vpliva na rast in razvoj dojenčka. Žensko mleko je popolnoma prilagojeno potrebam otroka, samo dojenje pa ni zgolj hranjenje otroka, temveč dojenčku ponuja tudi ugodje, občutek bližine in varnosti. Pa vendar je marsikatera mamica sploh na začetku v zadregi o tem kako pogosto dojiti in koliko časa naj samo dojenje traja. Tukaj so odgovori.


 

Dojenje naj poteka takrat, ko otrok sam pokaže znake lakote in ne po vnaprej določenem urniku. Otrok znake lakote pokaže s hitrim premikanjem zaprtih ali odprtih oči, z odpiranjem ust, plazenjem jezička in obračanjem glave, s sesalnimi gibi ali lizanjem ustnic, mrščenjem, postane nemiren. Ponavadi pričnejo tudi sesati ali žvečiti roke, prstke ali odejo. Jok je že pozen znak lakote, zato ga nemudoma pomirite in pristavite k prsim. Običajno se novorojenček doji v času od 1 do 3 ur, ali pogosteje kar znese na 8 do 12-krat dnevno. Navadno želi otrok v določenem delu dneva sesati mleko pri mami pogosteje kot običajno, tako da so med posameznimi
podoji krajši premori; rečemo, da se otrok doji v »skupkih«.

Povezana slika

Kako dolgo naj dojenje traja?

Trajanja posameznega podoja ni priporočljivo omejevati. Žensko mleko se namreč čez dojenjem spreminja, in sicer na začetku je mleko polnejše vode in vsebuje manj maščob. Na koncu pa je ravno obratno, manj vode in več maščob. Otroku omogočite, da sesa na prvi dojki tako dolgo, kot želi nato pa ga prestavite na drugo. V primeru, da otroka prehitro odstavite z dojke lahko pride do hranjenja le s tako imenovanim prednjim mlekom.

Kar je še predvsem pomembno razumeti je, da ima vsak otrok svoje prednosti in posebnosti, ki vplivajo na način dojenja. Slednje je potrebno upoštevati in se prilagajati. Količina mleka, ki ga bo otrok zaužil je odvisno od tega koliko je star in velikosti želodčka.

V času intenzivne rasti oziroma ob tako imenovanih »poskokih v rasti« se otroci dojijo bolj pogosto, s tem pa se poveča tudi nastajanje mleka: običajno je to v 3. do 6. tednu, ter v 3. in 6. mesecu starosti. V teh obdobjih več počivajte in otroka pristavljajte vedno, ko želi, da bo nastajala večja količina mleka za povečane potrebe vašega dojenčka.

 

Tags:
Kategorija:   dojenček, Dojenje
Naslednji prispevek

OČKOV TRIK, KI DOJENČKA NEMUDOMA USPAVA

19 avgusta, 2019 0