Saturday, February 24, 2024

Odrasli se kopajo oziroma tuširajo vsak dan. Zato velja neko splošno prepričanje, da se morajo tudi dojenčki kopati vsak dan. A ni čisto tako.
Ameriška zveza pediatrov je ugotovila, da vsakodnevno kopanje dojenčka ni potrebno. Še posebej novorojenčkov naj se nebi kopalo prepogosto. Starši morajo večjo pozornost posvečati pleničnemu predelu in ga dobro čistiti dokler se otrok ne začne plaziti. Potem se lahko resnično umaže in je potrebna kopel.


Pogostost kopanja
Ni znanstvenega ali biološkega odgovora na vprašanje kako pogosto kopati otroka. V predmodernem obdobju so starši redkokdaj okopali svoje otroke. Moderni časi so spremenili pristop in postalo je naravno vsak dan kopati otroka.
Otroci, ki še ne hodijo nimajo potrebe po vsakodnevnem umivanju z milom. V primeru, da imajo otroci suho in občutljivo kožo, se priporoča umivanje z milom enkrat tedensko.
Kako pogosto se bodo vaši otroci kopali je popolnoma vaša odločitev. Ker ni priporočljivo vsak dan uporabljati mila, se ob drugih dneh lahko otroci namakajo samo v vodi ali stopijo pod tuš.
Zmotno je tudi prepričanje, da bo vsakodnevno umivanje otroške glavice z milom odgnalo temence.

Povzročanje občutljivosti kože
Pogosto se zgodi, da zaradi prepogostega umivanja otroku poslabšate že tako slabo stanje kože. Z kopeljo dodatno izsušite kožo. Tudi predolgo namakanje v banju je odsvetovano. V kolikor ima vaš otrok izpuščaje, le teh ne drgnite. V takih primerih je zelo pomembno tudi, da uporabljate mila, ki ne vsebujejo parfumov.
Otroški ekcemi ali atopijski dermatitis ne nastanejo zaradi slabe higiene ali pomanjkanja le te. Zato otroka z ekcemi nikar ne kopajte prepogosto, saj bo to poslabšalo stanje. Prav tako ne drgnite kože premočno. S tem boste le razdražili kožo.

Kategorija:   dojenček, Dojenček in nega
Naslednji prispevek

Kako poteka gibalni razvoj otroka?

9 novembra, 2020 0