Wednesday, February 28, 2024

Vroči poletni dnevi in ekstremne temperature imajo velik vpliv na počutje ljudi. Ponavadi se zato ob največjem soncu zadržujemo v senci ali v notranjih prostorih in se odpravimo ven šele, ko temperature postanejo znosnejše. Tako kot nam je vroče tudi dojenčkom. Da jim ne bo prevroče, jih ne oblačite v dolga in debela oblačila. Bodite pozorni na materiale oblačil. Izberite nežne materiale, kot je bombaž. Oblačila naj ne bodo pobarvana z umetnimi barvili, ki bi lahko dražili dojenčkovo kožo.


Ne puščajte otroka v avtu

Čeprav je na to temo izdanih veliko opozoril vsako poletje, vedno znova najdemo primere, ko starši dojenčke pustijo v avtu, medtem ko skočijo po opravkih. Že samo v nekaj minutah se avto na vročem soncu tako pregreje, da je lahko za otroka usodno. Zato otroka raje pustite doma, če imate možnost varstva, ali pa ga vzemite s sabo po opravkih.

Prehrana dojenčka poleti

Za tiste, ki se še vedno prehranjujejo izključno z materinim mlekom je potrebno paziti, da dobijo le-tega dovolj. Še posebej v vročih dneh je potrebno količino povečati, oziroma povečati število obrokov, saj mleko dojenčku zagotavlja tudi dovoljšen vnos tekočine. Saj tako kot odrasli v poletnih dneh, tudi dojenčki izgubljajo več tekočine.

Zaščita kože

Občutljiva dojenčkova koža potrebuje visok zaščitni faktor. Otroka namažemo večkrat in v primeru, da je to na bazenu ali na morju, otroka namažemo po vsakem plavanju. Prav tako so poletni večeri kot nalašč za komarje, ki jih kar mrgoli. Otroka s kremo zaščitimo pred komarji in tako preprečimo pike komarjev in drugega mrčesa.

Ob upoštevanju zgornjih nasvetov boste poskrbeli, da bo dojenčkovo prvo poletje minilo prijetno in brez težav.

Kategorija:   Dojenček in nega
Naslednji prispevek

Zakaj uporabljati pralne plenice?

24 septembra, 2018 0