Friday, December 8, 2023
22 maja, 2021

Kako poteka porod? 3 faze poroda v prvi porodni dobi

By 0 1553 Views

Prva porodna doba je čas, ko se maternica krči in pritiska plod na maternični vrat, ki se postopno odpira. Prepoznamo jo po rednih popadkih. To je počasen proces, ki traja več ur in pomembno je da poteka počasi saj mora telo imeti možnost, da se zmehča in odpre tako, da ne pride do poškodb. Proces je počasen tudi zato, ker se otrok spušča po porodnem kanalu skozi veliko odprtino, ki jo oblikujejo kosti medenice. Prva faza poroda je najdaljša od vseh in je razdeljena še na tri faze – latentno, aktivno in tranzicijsko fazo.


Latentna faza

Latentna faza zajema obdobje od začetka rednih popadkov do trenutka, ko se začne maternični vrat hitro odpirati. V tem obdobju se maternični vrat odpre do 4 cm. Popadke mamice čutijo v križu, pozneje pa v sami medenični votlini. Običajno so popadki sprva blagi, z napredovanjem poroda pa povečajo svojo pogostost, trajanje in intenzivnost. Zgodnji porod je zelo nepredvidljiv. Pri mamicah, ki prvič rodijo, se povprečna dolžina spreminja od nekaj ur, lahko pa tudi do nekaj dni. Pogosto je ta čas pri nadaljnjih porodih (drugem, tretjem,..) krajši.

Aktivna faza

Aktivna faza prve porodne dobe je obdobje, ko se maternični vrat hitreje razširi. Začne se, ko je maternični vrat odprt 4 cm in se konča, ko se le ta razširi do 8 cm. V aktivni fazi prve porodne dobe so popadki še močnejši, bolj boleči in pogostejši. Mamice popadke čutijo v trebuhu. Aktivni porod pogosto traja nekje od štiri do osem ur ali več. V povprečju se vam bo maternični vrat razširil s približno enim centimetrom na uro.

Tranzicijska faza

Tranzicijska faza prve porodne dobe se šteje od odprtja materničnega vratu 8 cm pa do popolnega odprtja – do 10 cm. V tej fazi popadki postanejo še intenzivnejši, ženska pa lahko dobi občutek da mora pritisniti – ”to push”. Običajno traja nekje od 15 do 60 minut.

Porod vsake ženske je edinstven, tudi od ene nosečnosti do druge. Včasih je v nekaj urah končan, v drugih primerih pa porod preizkuša telesno in čustveno vzdržljivost mamice. Procesom prve porodne dobe sledijo še ostale tri faze, ki zajemajo rojstvo otroka, rojstvo posteljice ter obdobje prvih treh ur po porodu.

Kategorija:   Nosečnost, Porod
Naslednji prispevek

Ta astro znamenja bodo letos zanosila

8 junija, 2021 0