Wednesday, July 17, 2024

Pri porodu si ženska lahko izbere mnogo različnih sredstev za lajšanje bolečin. Delimo jih na farmakološke (epiduralna analgezija, ultiva oziroma remifentanil, smejalni plin…) in nefarmakološke (aromaterapija, hipnoza, akupresura, voda, tens, spreminjanje položajev…). Voda se je izkazala za odličen način lajšanja porodne bolečine in čeprav so to ugotovili že pred leti, se to zavedanje sedaj vedno bolj uveljavlja tudi pri nas.


 Na izbor načina poroda imajo velik vpliv zdravstveni delavci in ustanove, ki ponujajo različne načine poroda. V Sloveniji porod v vodi omogočajo 4 porodnišnice in sicer porodnišnica Postojna, porodnišnica Ptuj, porodnišnica Novo mesto in porodnišnica Slovenj Gradec. Smernice svetovne zdravstvene organizacije svetujejo, da se ženski ponudi lajšanje porodne bolečine s pomočjo vode. Torej priporočajo porod v vodi, dokler ženska ustreza vsem kriterijem.

Kot pri vsaki stvari tudi tu obstajajo določene omejitve, kdaj ženska ne mora roditi v vodi. Nekatere od njih so: povišana telesna temperatura, določena protibolečinska sredstva, preeklampsija, krvne ali kožne infekcije, diabetes, mekonijska plodovnica (ko otrok zaradi stresa izloči prvo blato že v maternici), nepravilen CTG zapis.

Vse prednosti, ki jih tekom poroda v vodi doživi mati se odražajo tudi na novorojenčku. Če bo imela mati lepo, mirno in izpopolnjujočo porodno izkušnjo se bo to zrcalilo na novorojenčka in bodo tudi njegovi rezultati boljši. Glede ostalih prednosti za novorojenčka si je stroka nekako enotna, da porod v vodo novorojenčku omogoči bolj postopno, mirno in nežno privajanje na nov svet .

Minus poroda v vodi je mešanje bakterij in izločkov, zato je zelo pomembna higiena porodnega okolja.

Na tem področju je bilo izvedenih tudi mnogo raziskav. Le te so pokazale, da se pri ženskah, ki so tekom poroda v vodi, skrajšajo vse 3 faze poroda. Prav tako je bilo manjše število intervencij (predrtje plodovih ovojev, dodajanje sintetičnega oksitocina, epiziotomije) . Ženske, ki so rojevale v vodi, so navajale tudi nižje ocene bolečine po VAS lestvici.

Kategorija:   Nosečnost, Porod
Naslednji prispevek

Kako poteka porod dvojčkov?

18 junija, 2021 0