Monday, July 22, 2024

UMETNA OPLODITEV – Postopek zunajtelesne oploditve (IVF) je klasični postopek umetne oploditve. Gre za oploditev v laboratoriju, pod mikroskopom, na stekelcu oziroma v epruveti. Slovenija je po dostopnosti postopkov umetne oploditve v svetu pravi unikum, saj je le-ta zelo dostopna parom, ki se soočajo z neplodnostjo, prav tako te postopke krije zavarovalnica. Neplodni pari so upravičeni do šestih brezplačnih poskusov umetne oploditve za prvega in še do dodatnih štirih brezplačnih postopkov za drugega otroka.


 

Pri parih, ki se soočajo z neplodnostjo najprej naredijo diagnostične preiskave, ter se potem na podlagi le-teh odločijo za način zdravljenja. Vedno izbirajo enostavne in uspešne načine. Ko se hormonski in operativni načini izkažejo za neuspešne pristopijo k umetni oploditvi.

Pri terapiji izbirajo med različnimi načini zdravljenja, kjer vedno pristopajo individualno. Par tudi pošljejo na konzilij, kjer izbrano terapijo obravnavajo tudi različni ginekologi in embriologi.

Postopek stimulacije jajčnikov traja od dva do tri tedne. Nato se na dan punkcije izvede fertilizacija. Zarodke obdržijo v laboratoriju dva do pet dni in jih potem vstavijo v maternico. Sam postopek je najbolj naporen za ženske, predvsem zaradi sistemske stimulacije jajčnikov. Ti se povečajo in v telesu se vzdržuje več tekočine, zato pride do občutljivosti v spodnjem delu trebuha. Tudi punkcija, operativni poseg, pri katerem pridobimo jajčne celice, je invazivna in boleča. Je pa sam prenos zarodkov nato v večini primerov neboleč.

V Sloveniji prenesejo v maternico največ tri zarodke, glede števila pa se odločajo ginekologi, embriologi in pacienti skupaj. Odločitev temelji tudi na tem koliko je starapacientka, kakšna je njena konstrukcija, sluznica maternice, kvaliteta zarodkov ipd. Sama uspešnost postopka pa je odvisna od vzrokov neplodnosti. Povprečna uspešnost se ocenjuje na 25 in 30 % na ciklus.

Številni se tudi sprašujejo ali je pri nosečnicah ki zanosijo s pomočjo IVF postopkov več možnosti rizičnih nosečnosti in zapletov. Sam postopek IVF ne predstavlja dodatnega rizika. Prej gre težave pripisati drugim vzrokom, ki so obstajali že prej in pa že omenjeno starost ženske, ki je zelo močen rizični dejavnik.

 

Naslednji prispevek

S PREHRANO DO BOLJŠE PLODNOSTI

23 februarja, 2020 0