Thursday, June 20, 2024

Se vam zdi, da ima vaš otrok slabo samopodobo? Takoj ukrepajte. Sledite spodnjih nasvetom in kmalu boste opazili razliko. Če se vam zdi, da ima vaš otrok resne težave, se posvetujte s strokovnjakom.


Dodelite mu naloge, ki jih naj vestno opravlja

Pustite mu, da sprejme majhne odločitve glede svojih dnevnih navad. Na primer, naj kuha z vami, pobira perilo, pospravi posodo, pripravi mizo ali izbere oblačila, ki jih bo oblekel naslednji dan.

Ne primerjajte ga z drugimi

Nizka samopodoba otroka se krepi s tem, če svojega otroka primerjate z ostalimi. Vsak je edinstven in poseben, kar pa ne pomeni, da je boljši ali slabši od ostalih.

Posvetite mu dovolj časa in pozornosti

Upoštevajte, kar vam otrok govori. Na sprehodu z njim pozabite na telefon, saj le ta krade poglede, ki bi jih moral prejeti vaš otrok. Za dvig otrokove samopodobe se mu dovolj posvetite, saj bo to takoj občutil.

Popravljajte njegove napake, a potrpežljivo

To storite z veliko mero potrpežljivosti in brez kričanja. Razumeti mora, da se učite skupaj in da tako odpravljate tudi morebitne napake.

Ne žalite ga, niti pretirano hvalite

Ko otrok stori napako, obstaja veliko načinov, kako mu na normalen način to povedati, ne da bi ga ob tem zmerjali z neumnežem. V nasprotnem primeru ga primerno pohvalite, ne da bi ga s tem povzdigovali v višave.

Ne ščitite ga pretirano, s tem bo postal negotov in odvisen

Otroka ni priporočljivo zaviti v vato in s tem preprečiti, da bi se poškodoval. Naj pade, se spotakne, udari v koleno. Otroci potrebujejo dinamiko, ki jim da priložnost, da se nenehno razvijajo in učijo iz svojih nezgod. Tako se nikoli ne bo znašel v zagati, ko vas ne bo ob njem.

Postavite mu meje in pravila

Če ne bo pospravil igrač, ne greste v park in pika. Otrok se bo želel z vami pogajati, vendar mu morate dati jasno vedeti, kdo ukazuje. S tem se bo naučil odgovornosti.

Kategorija:   Obnašanje, otrok