Monday, May 20, 2024
27 junija, 2020

Kako preprečiti raztrganje presredka med porodom?

By 0 949 Views

Eden od strahov ženske pri porodu je poleg bolečine tudi raztrganje presredka, ki lahko vodi v kirurško šivanje in daljše, bolj boleče okrevanje. Da do tega ne bi prišlo, lahko ukrepate tudi same.


Presredek (perineum) je predel, ki sega od vhoda v vagino do anusa in je sestavljen iz mišičnega, vezivnega in maščobnega tkiva ter kože. Pri ženski je širok le nekaj centimetrov (3–4 centimetre), vendar se med porodom raztegne vse do 10 centimetrov. Pomembno je, da so ta tkiva nepoškodovana in močna, vendar morajo biti tudi dovolj prožna, da se med porodom raztegnejo in se lahko dojenček premika po porodnem kanalu.

Na bolj elastičen presredek lahko vplivate že med nosečnostjo. Ena izmed tehnik je perinealna masaža, ki spodbuja pretok krvi na območju presredka in poveča elastičnost za rojstvo. Nekatere ženske raje same masirajo presredek, druge pa raje prosijo svojega partnerja za pomoč. Masaža pomaga povečati sposobnost perineja, da se med rojstvom lažje in manj boleče razteza. Z masažo začnite v zadnjem trimesečju in jo izvajajte vsak dan vse do poroda. Najboljši čas za masiranje je med oz. po tuširanju, saj je takrat presredek sproščen in zmehčan. Pri tem uporabljajte neodišavljena olja, kot so olivno, kokosovo in mandljevo. Primerno je tudi olje iz pšeničnih kalčkov, saj vsebuje visoke vrednosti vitamina E in večje možnosti raztezanja kože.

Druga metoda je prakticiranje sprostilnih tehnik joge v obliki položajev. K temu spadajo položaj otroka, položaj mačka in globoki počep, kjer pomagajo pri raztezanju in sprostitvi  mišic medeničnega dna in lajšanju nelagodja. Položaji prav tako igrajo veliko vlogo pri porodu. Raziskave kažejo, da če ste v drugi porodni dobi na boku ali na vseh štirih, je večja verjetnost, da bo vaš presredek ostal nedotaknjen.

Veliko lahko naredite tudi med porodom:

– topli obkladki na presredek

– fiziološko pritiskanje porodnice v drugi porodni dobi

– zaupanje in sodelovanje z babico

– sproščenost in pozitivno razmišljanje

 

Maša Ključevšek               

Kategorija:   Porod
Naslednji prispevek

Menjavanje porodnih položajev zmanjšuje popadke

10 avgusta, 2020 0