Saturday, May 25, 2024

Na trgovski polici je pravi med zelo težko izbrati. Vsi so več ali manj opremljeni z etiketami, ki zagotavljajo pristnost medu. Žal pa številne etikete zavajajo. Poleg nizke cene, pa obstajajo nekatere metode s katerimi lahko preverite pristnost in čistost medu.


Preverite etiketo

Ogromno ljudi pogleda ceno izdelka, deklaracije pa skoraj nihče. Mogoče ste med njimi tudi vi. Preverite deklaracijo in popis sestavin. V kolikor se na spisku najdejo aditivi, kozarček medu pustite na prodajalni polici.

Kupite kristalizirani med

Mogoče kristalno agregatno stanje medu odvrača, vendar so kristali garancija, da je med čist. V kolikor želite biti popolnoma prepričani v čistost medu, je najbolj zanesljiv način nakup prav kristaliziranega medu. Mogoče očem ni privlačen, je pa čist.

Testiranje

V kolikor je etiketa opremljena z napisom 100% med obstaja kar nekaj načinov s katerimi lahko preverite čistost medu. Najenostavnejši način je, da med raztopite v vodi. V kozarec hladne vode dodajte žlico medu. V kolikor med ni pravi se bo v vodi raztopil. Najpogostejši dodatek medu so sirupi izdelani na osnovi vode in sladkorja, ki se topijo v vodi. V kolikor je med čist, bo masa ostala kompaktna in se potopila na dno kozarca.

Drug način je, da med testirate s pomočjo ognja. Potrebujete voščeno svečo z bombažnim stenom. V stekleno posodo dodajte malo medu in vanj pomočite bombažni sten voščene sveče. Nato sten  poskušajte prižgati. V kolikor zagori, ste kupili čist med. Če ne gori ali gori s prsketanjem, pomeni, da je v med dodana voda.

Tretji način je test absorbiranja. Par kapljic medu nakapajte na vpojni papir, lahko je to higienski papir ali papir kuhinjskih servetov. Spremljajte kaj se dogaja. Če papir vpija med, le-ta ni čist, čist med bo ostal na površini. V kolikor nimate vpojnega papirja bo zadostovala bombažna krpa ali brisača. Na krpo dajte malo medu, nato izperite. V kolikor na krpi ostane madež med najbrž ni čist. 

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Sindrom visokih pet

13 maja, 2014 0