Tuesday, July 16, 2024

Se vam zdi, da vaš otrok (pre)hitro obupa, ko pride do resnejšega izziva? Bi radi povečali njegovo motivacijo in koncentracijo? Tukaj je nekaj nasvetov, kako vam bo po skupnih močeh uspelo doseči izboljšano motivacijo in večjo produktivnost. SKupaj izberite dejavnosti, krožke in druge aktivnosti, ki veselijo vašega otroka. Naj bo to šport, umetniške dejavnosti ali pa ustvarjanje skozi igro.


Prepoznajte negativne vzorce v obnašanju

Pogosto postanemo leni, ker imamo razvite napačne vzorce obnašanja. Če se jih pričnemo zavedati, jih lahko zavestno prekinemo in se prisilimo početi nekaj drugega. To velja tudi za otroke. Dandanes ima večina ljudi, tudi otrok in najstnikov, navado, da veliko časa preživimo na socialnih omrežjih. Pregledujemo naše in tuje slike, dopisujemo si s prijatelji, razmišljamo, katero sliko bi objavili ipd. Nekaj minut dnevno hitro postane nekaj ur dnevno. Zato je pomembno, da vašemu otroku ne dovolite, da nenehno “visi” na telefonu, ampak razbijte rutino.

Skupaj postavite cilje, ki jih želite doseči

Včasih se zgodi, da si postavimo previsoke cilje in ko jih nekaj časa ne dosežemo, postanemo leni, saj nam zmanjka motivacije. Pogovorite se z otrokom in skupaj postavite cilje, ki si jih vaš otrok tudi v resnici želi doseči. Če bo stremel k doseganju nečesa, kar si želi, bo vse skupaj veliko lažje, motivacija bo pa večja.

Nagradite ga za produktivnost

Če vemo, da bomo za neko dejanje nagrajeni, postanemo dosti bolj motivirani. Zato si naslednjič omislite neko nagrado – to je lahko sladica ali prigrizek, nakup novega oblačila, pitje čaja ali kave in tako naprej. Karkoli ima vaš otrok rad.

Kategorija:   Obnašanje, otrok
Naslednji prispevek

To so znaki, da je vaš otrok nesrečen

14 februarja, 2022 0