Saturday, June 15, 2024
20 aprila, 2020

Kako pripraviti sorojenca na prihod novorojenca?

By 0 1574 Views

Kako pripraviti sorojenca na prihod novorojenca je pogosto vprašanje, ki bremeni vas, starše, ki pričakujete novega družinskega člana. Čeprav novorojenec prinaša ogromno veselja, se starši pri tem soočate z velikim izzivom, kako ga bodo starejši otroci sprejeli.


Dejstvo je, da z vsaj enim sorojencem živi kar 80 % otrok. Na odnos med sorojenci vpliva njihova osebnost, starost, spol, velikost družine, vrstni red rojstva in razmik med sorojenci. Znano je, da se mlajši prepirajo predvsem fizično, starejši pa z argumenti. Sorojenci istega spola se razumejo bolje kot sorojenci nasprotnega spola. In otroci, ki so bili pred prihodom novorojenčka edinčki, se odzovejo drugače kot tisti, ki prihajajo iz velikih družin. Majhna razlika med sorojenci pa vpliva na pogostejše konflikte med njimi.

Pri sorojencih se po prihodu novorojencev lahko izrazita agresija in regresija. Regresija pomeni, da otrok v razvojnih procesih nazaduje, na primer začne ponovno mokriti hlače ali ima željo po steklenički. Da bi se tem procesom izognili, je potrebna dovolj zgodnja priprava, saj morajo otroci vedeti, kaj pričakujejo in imeti dovolj časa, da se na to prilagodijo.

Obstaja nekaj načinov, kako lahko sorojencu olajšate pripravo na sorojenca:

– bodite vi tisti, ki otroku prvi poveste, da pričakujete novorojenca,
– velike spremembe, kot so selitev v novo sobo ali posteljo, toaletni trening in odvajanje od dude, je smiselno uvesti pred prihodom novorojenca,
– otrok naj ima realno predstavo o dojenčkih, kaj počnejo in koliko pozornosti potrebujejo,
– priporočljivo je, da se starejši otrok še pred rojstvom sreča z dojenčkom, v kolikor je to mogoče,
– sorojencu berite knjige o nosečnosti, porodu, novorojenčkih in se o prebranem z njim pogovorite,
– skupaj z otrokom si oglejte njegove prve slike in morebitne videoposnetke,
– uporabite lutko za učenje učenje dotikanja, pestovanja in nege,
– otroka vključite v pripravo sobe in oblačil za novorojenca.

Sorojencu se na ustrezen način lahko pomaga, da se lažje prilagodi novemu družinskemu članu. Starši lahko določite čas, ki ga boste preživeli sami s sorojencem, le ta pa naj izbere dejavnosti. To pripomore k zavedanju otroka, da ga imate starši še vedno radi in pozitivno vpliva na njegovo vedenje.

Pomembno je, da se otroka posluša, kako se počuti zaradi novorojenca. Njegovih čustev naj se ne zanika. Otroku je potrebno ponuditi potrebno količino pozornosti, saj se tako preprečuje regresijo. Pomembno je, da tudi obiskovalce opozorite, naj del pozornosti namenijo starejšemu otroku. Starejšemu otroku mora biti omogočen zasebni prostor in igrače, ki jih ne rabi deliti z nikomer. Velik pomen ima tudi vključevanje v nego in skrb novorojenca. Priporočljivo je opozarjati starejšega otroka na prednosti, ki jih ima – denimo izbira kraja za sprehode, kaj bi rad jedel in drugo.

 

Povšnar Tjaša

Kategorija:   Obnašanje
Naslednji prispevek

Otrok ne uboga – kaj pa sedaj?

5 januarja, 2021 0