Monday, June 17, 2024
6 februarja, 2014

Kako se na deklaraciji skrijeta sol in sladkor

By 0 820 Views

Deklaracije na izdelkih nam pomagajo pri odločitvi nakupa posameznega izdelka, prehranski lobiji pa so našli način, kako prikriti aditive, ki so jih strpali v svoj izdelek.


Deklaracija se prične z glavnimi sestavinami, po vsebnosti sledijo ostale sestavine in aditivi. Najpogosteje pa se na deklaraciji izdelkov skrivata sol in sladkor. Oba sta dodatka, ki živilom okrepita okus, in kot trdijo nekateri, pri kupcih potencialno izzoveta odvisnost.

Sladkor se skriva pod imeni monosaharid, slad, ali fruktoza, namesto soli pa bo pisalo mononatrijev glutamat ali MSG, natrijev klorid in morska sol.

Kalorije (kcal, kJ), ki kažejo energetsko vrednost živila, se merijo na 100g ali mililitrov živila, in ne na celotno pakiranje. Za informacijo: mlajši otroci dnevno potrebujejo okoli 1.200 kalorij, starejši otroci 1.600 kalorij, ženske okoli 2.000 in moški do 2.500 kalorij.

V kolikor opazite število, ki označuje dnevni vnos v odstotkih, se ta nanaša na priporočen dnevni vnos nutrientov po porciji, kar je spet čudno število, ki označuje marsikaj, pove pa popolnoma nič. Znano je, višje so številke, manj so zaželene.

Hrana z visokim deleže vlaknin vsebuje najmanj pet gramov vlaknin na porcijo. Živila brez sladkorja lahko vsebujejo največ 0,5 gramov sladkorja po porciji, nutritivno bogata živila pa morajo vsebovati več kot 20% priporočenega dnevnega vnosa hranil.

Sprejemljiva vrednost soli je 0,12 gramov ali 0,48 grama natrija na 100 gramov živila.

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Zdravniki, najstniki in spolnost

6 februarja, 2014 0