Monday, June 17, 2024
23 decembra, 2014

Kako se o kontracepciji pogovoriti s svojim partnerjem?

By 0 1168 Views

Ne glede ali ste v dolgoletni partnerski zvezi ali se zgolj ozirate za priložnostnim seksom, se lahko med nezaščitenim spolnim odnosom zgodi nezaželena nosečnost. Velika težava in odgovornost o kateri pa je bolj razmišljati še preden se zgodi. Torej, kako načeti to občutljivo temo z novim ali priložnostnim partnerjem?


Po toči zvoniti je prepozno

Preden skočite v posteljo z neznancem ali novim partnerjem si skupaj odgovorita na nekaj preprostih vprašanj:

  • Kontracepcija: Katero metodo preprečevanje nezaželene nosečnosti uporabljate? Velja za oba. Je zanesljiva? Ali je trenutna izbira najboljša možna?
  • Kako bi se odzvali ob morebitni nezaželeni nosečnosti?
  • Ste pripravljeni na starševstvo? Ste pripravljeni splaviti?
  • Bi bilo kaj drugače, če bi do nosečnosti prišlo kasneje?

Pogovor zna biti nekoliko neroden, kot vsak pogovor o seksu zunaj domače spalnice. Omenjena hipotetična vprašanja pa so odličen način spoznavanja novega partnerja. Iz pogovora lahko ugotovite ali imate enake vrednote, prepričanje, vas partner spoštuje, sprejema druga mnenja, ugotovite lahko njegove namere,  so posredi čustva ali zgolj spolni odnos. Mogoče ste nad nosečnostjo in ustvarjanjem družine navdušeni, partner pa nekoliko manj.

Vsak pogovor poteka po individualnem scenariju. Vsi imamo drugačne poglede, vrednote in prioritete. Tudi pogovor med istima partnerjema je čez leto dni drugačen.

Relativno nov partner ponavadi uporablja kondom, ter se ne pogovarja o ostalih kontracepcijskih možnostih, kljub temu, pa moški prisluhnejo pogovoru o ženski kontracepciji.

Pogovor je enostavna metoda, ki  odkrije precej in reši mnogo neznank, ter prepreči kasnejše nepotreben stresne trenutke.

 Morava se pogovoriti

Ne obotavljajte se, s pogovor pričnite še pred spolnim odnosom. Kar lahko storiš danes ne odlašaj na jutri.

Za začetek lahko šokirate: »Kaj bi storil, če bi bila noseča?« Pred vprašanjem pa se prepričajte, da partner razume hipotetična vprašanja, seveda pa pripravite tudi svoj odgovor.

In kaj če se vseeno zgodi?

Obstajajo tri možnosti: starševstvo, posvojitev in prekinitev nosečnosti.

Starševstvo

Če razmišljate, da bi zadržali otroka, upoštevajte trenutno stanje, ter realno predstavo o negi in varstvu otroka. Imate podporo družine? Ste zaposleni in grozi izguba službe? Kakšno je vaše finančno stanje? Vam partner stoji ob strani, ali je stisnil rep med noge? Ste pripravljeni na vlogo matere samohranilke? Kako bi se znašli, če vas zapusti partner?

Posvojitev

Nekatere ženske se odločijo otroka dati v posvojitev. Posvojitev prinaša veliko pomislekov: v kakšno družino bo prišel otrok, ga bom še kdaj videla, najverjetneje boste potrebovali soglasje partnerja, kaj si o tem misli družina, sodelavci… Posvojitev je ena izmed možnosti, ki pa je ali pa ni primerna za vas.

Prekinitev nosečnosti

V kolikor mislite, da je prekinitev najboljša izbira, boste verjetno izbrali umetni splav ali prekinitev nosečnosti s pomočjo abortivne tablete. Splav je legalen postopek, ki traja zgolj nekaj minut, prekinitev nosečnost z abortivno tabletko pa vključuje dva odmerka.

Pogovor o nezaželeni nosečnosti in kontracepciji verjetno ni najbolj prijeten, vendar naj bo iskren in odprt. Je odličen način za izgradnjo uspešnega in zdravega medsebojnega odnosa.

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Podcenjene erogene cone

23 decembra, 2014 0