Wednesday, May 29, 2024

Staranje na moški spolni organ vpliva ne več načinov. Kako? Vprašanje, ki si ga moški, med opazovanjem moči svojega najboljšega prijatelja, postavijo večkrat. Ne glede na to, ali je moški samski, v zvezi ali poročen, bolan ali zdrav, seksa ali abstinira, so spremembe na spolnem organu neizogibne.


Vrhunec spolne moči moški doživijo okoli tridesetega leta, potem pa se prične linearna pot navzdol. Prve spremembe so vidne v videzu in velikosti, glavica se zaradi slabše prekrvavitve počasi manjša, tudi sramne dlake, skupaj s tistim na glavi, počasi izpadajo.

Slaba novica za vse, ki si z leti ‘puščajo’ trebuh – za razliko od trebuha ki raste, penis izgublja na dolžini in obsegu. V kolikor pravočasno reagirate, se lahko proces obrne, vaš prijatelj pa bo v spodnjih hlačah ponovno napolnil prostor.

V kolikor je atrofija posledica let, se ne da narediti prav veliko. Z leti se v arterijah penisa oblagajo maščobne obloge, ki onemogočajo normalen pretok krvi.

Za leti se lahko moški ponos ukrivi, kar je lahko posledica nesreč v erektivnem stanju ali med spolnimi odnosi, pri katerih je prišlo do manjših tkivnih poškodb. Stanje poznamo pod imenom Peyronijeva bolezen in se najpogosteje pojavi prav v srednjih letih. V nekaterih primerih izzove boleče erekcije, kar pomeni, da je potrebno poiskati pomoč urologa.

Z leti se čas vzburjenosti krajša, za kar je odgovorna vse nižja vsebnost testosterona, kar pomeni več časa za erekcijo in orgazem.

Za veliko težave je odgovorna tudi povečana prostata, ki oslabi krvni pretok do spolnega organa. Benigno povečanje prostate lahko povzroči erektilno disfunkcijo, zato so urološki pregledi po štiridesetem letu več kot dobrodošli.

Najbrž boste dejali: »Pa kaj, saj obstaja Viagra!« No, tudi mala modra tabletka ni vsemogočna.

Kategorija:   Moško zdravje, Novice
Naslednji prispevek

Skandinavska raziskava: Cepivo proti HPV je varno

18 decembra, 2013 0