Monday, May 20, 2024
17 julija, 2019

KAKO SE ZNEBITI UŠI?

By 0 1109 Views

Uši so žuželke, ki jih s prostim očesom komaj vidimo. So stalnica v vrtcih in osnovnih šolah, tako da ste eni izmed redkih srečnežev, če jih še vaš otrok ni prinesel domov.


Uši povzročajo hudo in neprijetno srbečico lasišča, saj začnejo, ko se naselijo na glavi, sesati kri. V resnici ne skačejo iz glave na glavo, kot je marsikdo zmotno prepričan. Prav tako ne prenašajo bolezni, ne skačejo, ne letajo in ne plavajo.

Lahko se naselijo tudi na obrveh, trepalnicah in celo (moških) bradah.

Uši prehajajo iz ene glave na drugo v primeru, če se glavi neposredno stikata. Ravno zato so otroci zanje tako dovzetni, saj se ves čas igrajo in tiščijo glave skupaj. Prenašajo se tudi preko deljenja istega glavnika ali krtač, različnih pokrival, pa tudi s souporabo brisač.

Naglavnih uši se je izredno težko znebiti, saj se neprestano izlegajo nove. Same uši zaradi njihove hitrosti gibanja zelo redko in težko opazimo. Srbenje lasišča je pri odkrivanju uši zato ključen znak, na glavi pa lahko opazimo tudi živa jajčeca rjave barve in pa bele prazne jajčne lupine.

Kako se jih znebimo?

V lekarnah je na voljo več različnih aparatov, o nakupu katerih se morate posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom. Lase češite z gostim glavnikom in ta glavnik tudi preglejujte ter čistite.

Za nadaljnjo oskrbo pa poskrbite za redno higieno las in česanje ter pregledovanje lasišča. Otroku preglejte lase vsakič, ko mu jih umijete. V bazenu si naj na glavo povezne plavalno kapo, predmete, ki jih deli z drugimi otroci, pa redno čistite z vročo vodo.

Po tem, ko se znebite uši, razkužite vse predmete, ki so bili v stiku z lasiščem. Predmete namočite v vročo vodo ali jih operite v pralnem/pomivalnem stroju pri najvišji temperaturi. Predmete, kot so oblačila, lahko odnesete tudi v čistilnico na kemično čiščenje. Učinkovalo bo tudi, če predmete za 24 ur zamrznete –  v tem primeru bodo uši poginile, saj ne bodo imele hrane.

V nobenem primeru pa ne pozabite obvestiti vrtca ali šole, ki jo otrok obiskuje.

Kategorija:   Zdravje
Naslednji prispevek

HRANA, KI JO MORAJO UŽIVATI SLABOKRVNI OTROCI

22 julija, 2019 0