Saturday, April 13, 2024

Snov, ki se izloča iz poškodovane kože lahko kroži po telesu in vzpodbudi simptome astme. Poskus so opravili na miših, ki so jih izpostavili alergenim snovem, povzročiteljicam ekcema ali dermatitisa.


Raziskovalci trdijo, da bi lahko takojšnje zdravljenje kožnega osipa, preprečilo razvoj astme pri mlajših ljudeh.

»Že v preteklih letih smo poskušali pojasniti etiologijo atopijskega dermatitisa. V naši raziskavi smo odkrili, da kožne spremembe kot je ekcem, ustvarjajo snov, ki je vključena v razvoj astme. Odkrili smo tudi, da so miši imele astmi podobne simptome tudi samo ob vdihavanju alergenov, kar nas je privedlo do zaključka, da je snov TSLP vez med ekcemom in astmo,« je dejala avtorica raziskave Raphaela Kopan, profesorica razvojne biologije in dermatologije.

Raziskovalci so odkrili, da poškodovane kožne celice izločajo timusni stromalni limfopoetin (TSLP), sestavino, ki izzove močan imunski odgovor.

Koža omenjeno snov izloči v krvni obtok, kri pa jo prenese v celotno telo. Ko snov prispe v pljuča povzroči reakcijo na alergene, ki sproži astmo.

»Veseli smo, da smo uspeli srž atopijskega dermatitisa osredotočiti na zgolj eno molekulo. Sedaj moramo samo še odkriti s čim TSLP onemogočiti. Če bo to mogoče, bo vez med ekcemom in astmo prekinjena,« je zaključila Kopanova.

Preberi še:

Atopijski dermatitis

Kategorija:   Novice, Razvoj otroka
Naslednji prispevek

Katera hrana najpogosteje izzove alergijske reakcije?

26 septembra, 2013 0