Monday, June 24, 2024

V strokovni reviji Human Reproduction so znanstveniki opozorili na pomanjkanje raziskav, ki kvantificirajo čustvene prigode kot koristno mero za pozitiven čustven izhod, kot sta npr. sreča in zadovoljstvo z življenjem. Med recenzijo 23 raziskav, so vse razen ene, kazale na negativen čustveni izid.


Nevroticizem in beg namesto soočanje, sta strategiji, ki sta bili v večini raziskavah povezane z distresom. Poleg tega sta žalost povzročali še samokritika in odvisnost.

Med negativnimi dejavniki je izstopala negativna povezava med socialno podporo in čustvenim distresom. Težava je v tem, da pari, ki so podvrženi IVF postopku ne poiščejo strokovne pomoči za podporo, poudarjajo raziskovalci.

»Ljudje, ki so družbeno bolj povezani in v težkih časih poiščejo podporo prijateljev, so bolj srečni in bolj zdravi, vendar je zanimivo, da to za IVF paciente ne velja, saj je neplodnosti n njeno zdravljenje preveč osebna stvar o kateri pari ne želijo spregovoriti z drugimi ljudmi,« je dejala Helen Rockliff iz Oddelka za klinično znanost univerze v Bristolu.

Pacienti imajo pogosto prijatelje podobne starosti, tako da se v približno enakem časovnem obdobju par sooča z IVF postopkom, njuni prijatelji pa že odkrivajo vse radosti starševstva. Vse skupaj par privede do občutka družbene izolacije, prav takrat pa potrebujejo socialno pomoč.

Dokazi kažejo, da  čustvene in zdravstvene prednosti socialno podpore lahko igrajo vlogo pozitivnih čustev, ki jih izkusijo med interakcijo z ljudmi, ki jih podpirajo, poudarjajo avtorji. Znanstveniki pridobivajo vse več podatkov o razumevanju družbene podpore, Rockliff sugerira na možnost podporne vloge kot orodja za pripravo pacientov.

»S prakso lahko povprečna oseba generira pozitivne emocije s tem, da dobro uporabi samo svoje misli. Z učenjem skupina postane bolj tolerantna, ter tako sposobna prenašati težke emocije – kar pomeni manj verjetnosti bega pred lastnimi problemi, ter večja verjetnost soočenja z njimi.«