Saturday, June 15, 2024
25 marca, 2022 SPONZORIRANA OBJAVA

Kako usklajevati starševstvo in kariero?

By 0 1051 Views

Če ste starš šoloobveznih otrok in delate od doma, se verjetno sprašujete, kako lahko vsi drugi starši najdejo čas za peko ali uživanje v gledanju Netflixa, vi pa ne najdete še par minut zase.


Seveda, poti nazaj ni, ko poskušate svojega otroka učiti matematiko. In pri tem učenju se tudi učite, da niste več edini kreator svojega časa.

V tej objavi hočemo iz Zaposlitev.info vključili nasvete za starše, ki delajo od doma in imajo šoloobvezne otroke, da bolje in spretneje uravnotežijo to svojo novo realnost. Pa poglejmo.

 

 1. Ustvarite si dnevno rutino, ki ustreza vaši družini

 

Otroci delajo bolje, če imajo strukturo. Če otroci nimajo strukture, razmislite o ustvarjanju lastnega družinskega urnika. Vaši dnevi bodo lepše tekli, ko boste vi in vaši otroci imeli ustaljeno rutino.

Lahko imate tudi družinski sestanek in skupaj z otroki sestavite urnik. Če imajo vaši otroci besedo pri odločanju, je večja verjetnost, da se bodo strinjali. Sestavite si realističen urnik, ki mu bo sledila vaša družina. Morda boste v ta urnik želeli vključiti veliko podrobnosti ali pa urnik pustiti bolj prilagodljiv, namreč naredite tako, kar najbolj ustreza vašemu položaju. Urnik lahko vključuje:

 

 • Časovni okvir za vas (in vašega partnerja), ko potrebujete neprekinjen čas za delo
 • Dejavnosti, ki jih vaš otrok opravlja in kdaj
 • Časovni okvir za vodenje vašega otroka pri šolskih nalogah
 • Kdaj vsi vstanejo in gredo spat
 • Čas za obroke
 • Čas za odmore
 • Zabavne dejavnosti

 

Zapišite urnik svoje družine in ga postavite na vidno mesto. Urnik lahko po potrebi prilagodite tako, da ostane kot nekaj, kar se vaši družini zdi v pomoč in želi slediti. Predvsem pa naj bo urnik koristen vodnik za vašo družino in ne vir stresa.

Ko načrtujete časovne bloke za delo vam priporočamo, da razmislite o zgodnjem jutranjem bloku, saj takrat lahko opravite svojo najpomembnejšo nalogo dneva še preden se vaši otroci zbudijo. Potem bi si morda lažje vzeli odmor od dela in se začeli ukvarjati z vsakodnevnimi prioritetami.

Če vi in ​​vaš partner delata od doma, boste morda želeli delati v izmenah, če je to mogoče v vaših situacijah. Vsaj odločite se, kdo lahko v določenem času dela neprekinjeno in kdo bo otrokom na voljo, če bo potrebno. Komunicirajte vnaprej, da se izognete stresu in prepiranju.

Poskusite se vsak dan zbujati ob približno istem času, čemur sledi jutranja rutina. Ne vstanite samo iz postelje do prenosnika, ampak se pripravite, kot bi se, ko greste v pisarno. Če imate nekaj doslednih rutin v tem času, boste izboljšali vaše duševno zdravje.

Morda se boste celo želeli sprehoditi po vaši ulici vsako jutro in zvečer med potjo na delo in si ustvariti odmor med službo in domom, tako, da se ustavite na kakšni pijači.

 

 1. Dajte prednost in ponovno postaviti pričakovanja

 

Morda boste ugotovili, da ste nekatere dni bolj produktivni kot običajno ali pa niste niti blizu. Nekateri dnevi so verjetno boljši od drugih. Ne morete pričakovati, da se boste pri svojem delu in šolskem delu svojih otrok vsak dan 100-odstotno trudili. Ponovno nastavite pričakovanja za vas in vašo družino. Bodite prijazni do sebe in tudi do svojih otrok.

Ob koncu vsakega dneva načrtujte svoj naslednji delovni dan in dajte prednost svojim nalogam. Tako ste pripravljeni začeti in se osredotočiti na najpomembnejšo nalogo zjutraj ali kadar koli je vaš predviden čas za neprekinjeno delo.

Manj pomembnih nalog se lahko lotite kasneje. Naj bodo vaši seznami opravkov krajši kot običajno, da boste lahko po potrebi dosegljivi za svoje otroke.

Naloge, ki ne zahtevajo tako globoke osredotočenosti, kot je odgovarjanje na e-poštna sporočila, lahko na primer opravljate, medtem ko vaš otrok opravlja naloge poleg vas.

Predvsem pa bodite iskreni in povejte svojemu nadrejenemu in članom ekipe, če ste manj produktivni kot običajno, namesto da se pretvarjate, da imate vse pod nadzorom, medtem ko vaše delo trpi.

 

 1. Imejte namenski delovni prostor

 

Ne glede na to, ali gre za omaro ali kotiček v družinski sobi, poskusite imeti namenski prostor za vse. To bo pomagalo pri razlikovanju med delom in šolo ter načinom doma.

Naučite svoje otroke, da ko ste v tem prostoru, delate. Če nimate vrat v svoj prostor, lahko uporabite znak »ne vstopite« ali slušalke, da signalizirate, kdaj vas ne smejo prekiniti.

 

 1. Ne pozabite, da niste učitelj

 

Obstaja razlika med pomočjo otroku pri opravljanju šolskih nalog in učenjem otroka. Učitelj vašega otroka je še vedno odgovoren za poučevanje. Vaša vloga je, da svojega otroka vodite po potrebi.

Povejte otrokovemu učitelju, če vaš otrok potrebuje več podpore ali ne more dokončati vsega dela. Mnogi učitelji prosijo starše in otroke, naj se potrudijo po svojih najboljših močeh, in razumejo, če vse delo ni opravljeno popolno in pravočasno.

Če šola postaja stresna za vašo družino, se obrnite na svojo šolo za nasvet in podporo.

 

 1. Vzemite si odmore in se zabavajte kot družina

 

Čeprav je lahko zastrašujoče združiti delo od doma in starševstvo, je to tudi priložnost, da čez dan preživite več časa s svojimi otroki. Če imate prilagodljiv urnik, si lahko čez dan naredite daljše odmore in skupaj pojeste obrok, se igrate ali greste ven s svojimi otroki.

Zvečer si privoščite tudi zabaven družinski čas. Lahko rišete, igrate družabno igro, gledate film, skupaj kuhate ali se odpravite na kolesarjenje. Lahko napišete seznam idej in pustite, da se vsi predstavijo.

Mnogi ljudje na koncu delajo daljše dneve, ko delajo od doma, vendar je za vaše dobro počutje pomembno, da se umirite in preživite kakovosten čas kot družina.

 

 1. Zabavajte svoje otroke

 

Šolska naloga vaših otrok bi morala vzeti manj časa kot vaš delovnik. Če niste navdušeni nad idejo, da bi vaši otroci preživeli nešteto ur na TikToku, Viberju, Facebooku itd…, medtem ko vi še naprej delate, lahko skupaj s svojim otrokom poiščete alternativne možnosti. Ponovno lahko napišete seznam, na katerega se lahko vaši otroci po potrebi sklicujejo.

Glede na zanimanja vaših otrok lahko seznam vključuje predloge, kot so barvanje, plesne zabave, ročna dela, šport ali pokličite njihovega prijatelja ali starega starša da preživijo čas z njimi. Na spletu je tudi veliko neverjetnih dejavnosti, katere lahko predlagate.

 

 1. Vzemite si čas zase

 

Dandanes je morda malo časa zase in to se opazi še posebej, če ste starš samohranilec. Poskusite biti ustvarjalni in poiščite nove načine, da si vzamete nekaj časa samo zase, ker ga potrebujete bolj kot kadarkoli prej. Upravljanje dela, starševstva in pomoči pri šolskih nalogah ali celo šole v času korone lahko vpliva na potrpežljivost in raven energije vsakogar.

Upam, da se vam s temi nasveti vsaj malo pomagal pri usklajevanju Vašega starševstva in kariere.

 

Miran Trupi

Zaposlitev.info

 

Kategorija:   Nasveti, Starševstvo