Saturday, June 22, 2024

Spanec pri novorojenčku traja skoraj cel dan. Vmes se za nekaj minut predrami, nato nazaj zaspi. Povprečno novorojenček spi med 18 in 20 ur na dan. Pogosto se zgodi, da sploh ne odpre oči, samo povedati želi da je lačen.


Pri novorojenčku najlažje uspavamo tako, da zaspi med hranjenjem. V kolikor ga mučijo krči, žal ni čudežnega recepta ki bi pomagal. Takrat je pomembno, čeprav smo zmatrani in neprespani, da prisluhnemo svojemu otroku in počnemo kar se nam zdi prav in kar nam ustreza.

Z meseci se vzorci spanja spreminjajo in otrok zmeraj manj spi. Začenja se podaljševati spanec čez noč, podnevi pa so obdobja spanja zmeraj krajša. Ker so si otroci tako različni, ni nekega univerzalnega recepta za spanec. Vsak starš mora sam ugotoviti kaj je najbolje za njegovega otroka.

Pri dnevnem počitku je zelo pomembno, da ga ne zanemarjamo. Ni pravila, da bo otrok prej zvečer zaspal, če čez dan ne bo spal. Krajši dnevni počitki se lahko pričnejo okoli drugega meseca starosti. Vsakič ko otrok kaže znake utrujenosti torej zehanje, mencanje oči in jok ali razdraženost, mu moramo ponuditi možnost počitka.

Najlažji način uspavanja je med hranjenjem. Brez skrbi, to ne pomeni, da otrok nikoli ne bo zaspal sam ali bo zaradi tega razvajen. To predstavlja povsem naraven proces ob katerem so zadovoljene otrokove čustvene potrebe.

Pri nekaterih otrocih zadostuje, da ga odložimo v posteljico in bo spal sam brez posebne pozornosti.

Lahko se zgodi, da otrok potrebuje vašo bližino in se počuti varnega če ležite zraven in ga božate po trebuhu ali glavi.

Včasih dojenčki radi poslušajo bitje srca, ki so ga poslušali 9 mesecev v maternici, zato najlažje zaspijo na vašem trebuhu.

Spet drugi otroci potrebujejo za to, da zaspijo, gibanje. Ko nosite otroka bodite pozorni, da ima obe rokici spredaj in da nima zvite hrbtenice.

Pogosto pomaga tudi glasba. Dojenčki so navajeni materinega glasu, zato jim je všeč ko poje tudi če nima posluha. Če ste veliko poslušali glasbo med nosečnostjo, lahko ta pomirjujoče vpliva na dojenčka tudi zunaj maternice. Predvajajte mu glasbo, ki ste jo največ poslušali v času nosečnosti in opazujte reakcije otroka.

Danes lahko kupite igrače, ki imajo posnet zvok materinega srca in zvok maternice, ki pomirja otroka. Pomaga dojenčku, da lažje zdrsne v spanec ob poznanih zvokih.

Kategorija:   dojenček, Rast in razvoj
Naslednji prispevek

Kako si izbrati pediatra

29 novembra, 2018 0