Wednesday, February 28, 2024

Četudi so smernice za uvajanje goste hrane enake že od leta 2003 splošno prebivalstvo nekako še ni navajeno na ta način uvajanja prehrane. Mnogi, prav tako pediatri, so še zmeraj zaverovani v svoj prav in svetujejo uvajanje že pri 4 mesecih starosti.


Tudi starši ki jim je uvajanje pri 6 mesecih poznano pogosto podležejo pritiskom družbe. Starši, stari starši tete in strici bodo radodarni z nasveti kdaj in kako pričeti z uvajanjem goste hrane. A morate vedeti, da se je od takrat ko so to počeli oni ogromno spremenilo. Zato stojte za svojimi prepričanji in poslušajte sebe in svojega otroka.

Kdaj je naš otrok pripravljen za uživanje goste hrane lahko preverimo z nekaj preprostimi triki:
-ko daje v usta svoje roke in žveči prste
-glavo drži čisto pokončno (če tega ni je možnost zadušitve izjemno velika)
-sedi samostojno ali pokončno ob opori
-ko mu koordinacija med očmi in rokami ni več tuja in je sposoben stvar prijeti in jo sam nesti v usta
-ko ne potiska več jezika iz ust, če mu k ustom nesemo žlico ali kaj podobnega

Zakaj je tako pomembno kdaj pričnemo z uvajanjem?
Črevesje se šele pri 6 mesecih razvije do te mere, da je prisotnost raznolikih črevesnih bakterij zadostna za varno razgradnjo trde hrane.
Pri dojenčkih mlajših od 6 mesecev je ta populacija mikrobov nezadostna in uživanje goste hrane lahko privede do driske, zaprtja ali gastroentritisa.
Nekatere študije povezujejo prezgodnje uvajanje trde hrane s težavami v kasnejšem življenjskem obdobju, kot so debelost, prehranske intolerance in celiakija. Prav tako so otroci, pri katerih gosto prehrano uvedejo pred 6 mesecem starosti, bolj podvrženi dejavnikom tveganja za srčno-žilne bolezni.

Ker pa so vsi otroci različni, bo tudi uvajanje goste hrane pri vsakemu drugačno. Najbolje je da upoštevate svoje instinkte in se ravnate po notranjem občutku. Otroka opazujte in bodite pozorni na znake pripravljenosti. Prav tako na začetku ne zamenjujte podojev (ali flaše adaptiranega mleka) z obrokom, saj z njem otrok še ne bo dobil zadosti hranilnih snovi.

Kategorija:   dojenček, Rast in razvoj
Naslednji prispevek

ZIMSKI SPREHODI Z DOJENČKOM: SO PRIPOROČLJIVI?

21 februarja, 2019 0