Monday, March 4, 2024

Noseča si! Najverjetneje te prevzemajo čudovita čustva.


Ko se boš počasi privadila na novonastalo situacijo bodo sledili pogovori s prijateljicami, mladimi mamicami, s sosedi, zdravniki… Vmes boš naletela še na kak nosečniški portal, forum ali blog za nosečke in mamice..

Ob koncu raziskovanja, branja in sprejemanja nasvetov pa se boš znašla v situaciji, v kateri ne boš vedela kaj narediti in kakšne odločitve sprejeti. Od najenostavnejših vprašanj v povezavi z otroško sobo, garderobo in vozičkom, do vedno naprednejših zdravstvenih skrbi in rebusov.

In že hitro po tem, ko boš mislila da ti je jasno vse, boš ugotovila, da v resnici še ničesar ne veš.

Začeli so se prvi pregledi, zdravnik ali zdravnica ti predlaga določene preparate, storitve, vaje … in teste. Eno izmed priporočil je bil zagotovo tudi NIFTY test. A tebi se po glavi porajajo vprašanja. ”Sem sploh primerna nosečka za kaj takšnega?”

Naj te pomirimo. NIFTY je test, ki je dostopen vsem nosečnicam. Neodvisno od tega koliko let imaš in ali sploh obstaja osnovni dvom, ki zdravnika prepriča, da ti tak test tudi priporoča. NIFTY je namenjen nosečnicam, ki bi zaradi fizične slike ali zaradi drugih indikacij morale opraviti eno izmed invazivnih metod diagnostike, kot je na primer amniocenteza in tudi za tiste, ki želijo le potrditev o zdravju svojega otroka in tako preživeti mirno nosečnost.

Amniocenteza je, tako kot biopsija horionskih resic invazivna procedura, pri katerih se s pomočjo igle in ob kontroli ultrazvoka, pridobijo plodova voda ali horionske resice, ki vsebujejo plodovo DNK. Ta postopek imenujemo invaziven, ker gre igla skozi materin trebuh do posteljice, kjer se nahaja plod. Enako kot pri ostalih invazivnih metodah v medicini tudi ta postopek predstavlja določeno tveganje. V tem primeru gre za približno 1 % tveganje za splav.

Morda se zate to sliši malo, a v medicini je 1 % ogromno.

Veliko število žensk gre povsem po nepotrebnem skozi takšne invazivne metode, ki so do nedavnega obstajale prav zaradi omejitev medicine in tehnologije. To so nosečnice, pri katerih je zdravnik tekom nosečnosti ugotovil prisotnost določenih parametrov, ki vplivajo na potencialne genske spremembe, katere imajo za posledico enega izmed testiranih sindromov, neodvisno od starosti. To so nosečnice, ki so stare več kot 30 let in tudi tiste, ki imajo zgodovino predhodne nosečnosti s trisomijo. Pogosto so to tudi nosečnice, ki so šle čez enega izmed postopkov umetne oploditve ali IVF in nosečnice, pri katerih ultrazvok ploda nakazuje na povečano tveganje za anevploidije. A sedaj imamo priložnost, da za veliko število nosečnic, ki bi bile drugače kandidatke za amniocentezo ali CVS, izvedemo neinvazivni predrojstveni test NIFTY, ki ne ogroža niti matere in niti otroka, a kljub temu daje kvalitetne informacije – tako kvalitetne, da se lahko v velikem številu primerov izognemo vsem invazivnim metodam.

NIFTY test se priporoča tudi nosečnicam, ki so v procesu umetne oploditve ali IVF prejele donirano jajčno celico, test pa se lahko koristi tudi pri nosečnicah, ki nosijo dvojčke.

NIFTY test je neinvazivni predrojstveni test številka 1 na svetu. Z razvojem moderne genetike in naprednih tehnologij genskega sekvenciranja in bioinformatike lahko danes že v nekaj dneh pridobimo izrazito zanesljiv rezultat, ki nam omogoča izogibanje nepotrebnim tveganjem kot so invazivni postopki. Vsaka nosečnost namreč predstavlja novo življenje!

Več o varnem in zanesljivem NIFTY testu si lahko preberete tukaj: www.niftytest.si

 

Kategorija:   Zdravje ploda in zarodka