Tuesday, April 23, 2024

Spanje ščiti srce


 Norveška raziskava je pokazala, da imajo ljudje, ki se zbudijo nenaspani za 27% večjo verjetnost srčne kapi, ljudje, ki se zbujajo ponoči 30%, pri posameznikih, ki težje zaspijo pa verjetnost srčne kapi niha okoli 40%. Znanstveniki verjamejo, da nespečnost vzpodbuja izločanje stresnega hormona kortizola, ki je povezan z diabetesom in visokim krvnim tlakom – glavnima povzročiteljema kardiovaskularnih bolezni.

Beljakovine preprečujejo debelost

Proteini sitost vzdržujejo dlje časa, so pokazale številne raziskave. Avstralska raziskava je pokazala, da proteinsko bogata živila znižujejo vnos kalorij.

Čokolada

Nedavna raziskava je pokazala, da temna čokolada z visokim deležem čistega kakava, za 37% znižuje tveganje za kardiovaskularnimi obolenji, ter tako znižuje verjetnost možganske kapi za 29%. Zaradi visoke vsebnosti flavonoidov, močnih antioksidantov, čokolada pozitivno vpliva na krvni obtok in pospešuje pretok krvi v možganih.

Črno vino

Aktivne sestavine črnega vina, resveratrol in ostali polifenoli, upočasnjujejo diobo bakterij in virusov, ter tako preprečujejo gripo in prehlad. Če niste ljubitelji črnega vina lahko podobne sestavine najdete v grozdju in arašidih.

Začimbe  

Številne raziskave so pokazale, da imajo začimbe preventivni učinek proti številnim boleznim. Kurkumin je močan antioksidant v curryu in je eden od najmočnejših borcev proti karcinomu. Kurkumin zavira razvoj diabetesa, ščiti pred Alzheimerjevo boleznijo, blaži simptome artritisa, ter uničuje maligne celice grla in debelega črevesa.

Masaža

Raziskava ameriških znanstvenikov in zdravnikov je pokazala, da 45 minutna masaža pospeši izločanje limfocitov, obrambne krvne celice, ki proizvajajo protitelesa. Masaža znižuje koncentracijo škodljivih snovi, ki so v organizmu odgovorna za tiha vnetja, ima antihistaminično delovanje, ter znižuje vsebnost hormonov povezanih s stresom.

Smeh

Smeh je pol zdravja. To so vedele že naše prababice. Pogled na nasmejan obraz ljubljene osebe lahko izzove podobno reakcijo kot manjši dobitek na loteriji. Raziskave so pokazale, da srečni in veseli ljudje živijo dlje.

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Zakaj ženskam upada spolna sla

4 januarja, 2013 0