Saturday, April 13, 2024

Prav gotovo ni več nobenega dvoma, da je pešačenje najbolj primerno za hujšanje, to vam lahko potrdijo milijoni ljudi, ki so tako izgubili kar nekaj kilogramov. Kar velika armada pa je še tistih, ki jim je ta način oblikovanja postave nepoznan, saj nikoli nimajo časa. Škoda. Blagodejno delovanje te aktivnosti namreč ni samo v vzdrževanju linije. Možgani pešcev delujejo hitreje in zato laže rešujejo probleme, pa tudi njihov spanec je kvalitetnejši. Fizična aktivnost umirja hormone stresa, povečuje temperaturo telesa in spodbuja izločanje endorfina, ki sprošča mišice, kar je predpogoj za dober sen.
Ljudje, ki se redno ukvarjajo s hojo, dvakrat redkeje obolevajo za prehladom ali gripo, prav tako imajo manj fizičnih simptomov stresa, kot so bolečine v mišicah in visok krvni pritisk..


“Postala sem pravi odvisnež, ko sem ugotovila, kaj vse je hoja naredila zame,” je dejala Laura Dion, ki je “odhodila” 55 kilogramov. “Pridobila sem moč in samozavest, pa tudi moja kreativnost (Laura je novinarka in pisateljica) je dosegla nebeške višave. Zaradi spektakularne izgube kilogramov so me slikali za številne revije in televizije. Hoja je popolnoma spremenila moje življenje.”

HRANA, KI RAVNA TREBUH

Medtem ko Laura Dion ne skriva sreče zaradi novo pridobljene linije, je žalostna resnica, da mnoge mlada in izrazito vitka dekleta stradajo do nezavesti, da bi se znebile trebuščka (ki navadno obstaja le v njihovi predstavi, v resnici pa ga ni kaj videti) in izgledale brezhibno v poletni garderobi, ko mora biti – glede na najnovejše modne trende – ta del telesa popolnoma razkrit.

Če si res želite izboriti gladko “sredini telesa”, je poleg redne hoje in nekaj telovadbe potrebna še dieta s živili, ki delujejo prav na predel trebuha. Hrana za raven trebuh in vitek pas mora vsebovati vlaknine, ki preprečujejo napihnjenost, antioksidante, ki še okrepijo učinek fizične aktivnosti, in proteine za pospešitev metabolizma. Priporočamo devet najbolj učinkovitih živil za raven trebuh.

Mandelj

To okusno in vsestransko uporabno koščičasto sadje vsebuje proteine in vlaknine ter vitamin E, ki je eden od najmočnejših antioksidantov. Mandelj je bogat vir magnezija in mineralov, ki jih telo potrebuje za proizvodnjo energije, nastajanje in vzdrževanje mišične mase in reguliranja sladkorja v krvi. Prav stabilna stopnja sladkorja v krvi preprečuje napade lakote, ki vodijo v prenajedanje in debelost. Tisto, po čemer je mandelj poseben, pa je njegova sposobnost blokiranja kalorij. Znanstveniki so ugotovili, da sestava sten njegovih celic zmanjša absorpcijo maščobe tega ploda in spreminja mandelj v ultradietno živilo.

Jajce 

Težko, da obstaja bolj popoln vir proteinov! Strokovnjaki za prehrano jajca cenijo zaradi idealnega razmerja esencialnih aminokislin (proteinska sestava, ki jo telo uporabi za proizvodnjo vse od mišičnih vlaknin do kemikalij v možganih). Naše telo jih obožuje, ker izničijo željo po sladkarijah. Raziskovalci so ugotovili, da ljudje, ki zajtrkujejo jajca, tekom dneva skoraj ne občutijo lakote, saj proteini in maščoba iz jajc dajejo občutek sitosti. Kontraindikacija takšni prehrani je povišan holesterol, saj eno jajce vsebuje 213 mg holesterola.

 

Jabolka

Znanstvena študija iz leta 2003, ki je bila objavljena v ameriškem časopisu “Prehrana”, odkriva, da so tiste ženske s prekomerno telesno težo, ki so tri mesece zaužile tri jabolka ali hruške dnevno, shujšale več od tistih, ki so se prehranjevale po enaki dieti, vendar so namesto sadja zaužite polnovredne žitno-sadne ploščice. Veliko jabolko vsebuje 5 gramov vlaknin in skoraj 85 % vode, kar ustvarja občutek sitosti. Jabolko vsebuje tudi snovi, ki delujejo proti nekaterim vrstam raka, zmanjšuje škodljivo delovanje holesterola in izboljšuje delovanje pljuč. Objavljene študije tudi odkrivajo, da sorta rdeči delišes vsebuje največ antioksidantov.

Katera hrana pripomore k vitki postavi preberite na Bodieko.si

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Bolečine v vratu in zatilju

13 junija, 2012 0