Wednesday, May 29, 2024

Izcedek

Po porodu je izcedek (lochia) krvav in moči osrednje menstruacije, brez vonja in krastic. Lahko vsebuje delčke tkiva. V nekoliko dneh se barva lochie spremeni iz rdeče v temno rjavo, količina izcedka se zmanjša in v nekaj dneh postane rumen, čez dva do tri tedne pa postane prozoren ali popolnoma izgine. V tem času ima izcedek značilen kiselkast vonj. Obisk zdravnika je obvezen, če se izcedek pojavlja tudi po treh tednih po porodu.
 


Mala in velika potreba

Ženske se med porodom izčrpajo, zato je opravljanje male potrebe takoj po porodu zelo redko. Pijte veliko tekočine, jesti ne smete vsaj 2 – 3 ure po porodu. Prvo mokrenje se pričakuje približno dvanajst ur po porodu.

Pogoste težave spremljajo mame pri opravljanju velike potrebe. Črevesje je leno, saj je pritisk otrokove glavice omrtvičil delovanje debelega črevesa, pogosto pa tudi okoliško področje. Prva velika potreba se pričakuje 2 – 3 dni po porodu. Če se to ne zgodi, se pacientki predpišejo tablete, ki izzivajo pospešeno delovanje črevesja. Mama lahko zapusti porodnišnico šele po opravljeni veliki potrebi.
 

Prva menstruacija

Ponavadi se pojavi po prenehanju dojenja. V redkih primerih celo v dveh do treh mesecih po porodu, ne glede na dojenje. Je obilna in boleča. Ne računajte na to, da ste popolnoma varni pred nosečnostjo, ker se ovulacija pojavi pred prvo menstruacijo. Kdaj bo nastopila prva menstruacija in prvi plodni dnevi ni mogoče predvideti.
 

Spolni odnosi

Zaradi prenehanja delovanja spolnih hormonov postane sluznica nožnice tanka in suha, ter ne proizvaja dovolj sekreta. Prisotno izločanje izcedka tri do osem tednov po porodu, ki vsebuje kri in sekret, ter se izloča v glavnem iz maternice, ter le delno iz nožnice, imenujemo lochia. V tem času spolnih odnosov ne priporočamo, ker obstaja povečano tveganje za nastanek različnih okužb. V obzir vzemite tudi čas, ki je potreben za celitev prerezanega presredka.

Prvi spolni odnos je lahko zaradi sprememb v nožnici zelo neprijeten in boleč, podoben tistim v menopavzi. Vse dokler dojite bodo spolni hormoni inhibirani in tako stanje lahko traja več mesecev.
 

Maternica

Po rojstvu otroka se maternica spusti v višino popka, po sprostitvi posteljice je za prst ali dva višje, po njenem »rojstvu« jo občutimo okoli popka ali nižje. Ker se maternica po porodu nenehno krči in vsebnost hormonov naglo pada, se zmanjšuje tudi njena mišična masa. Maternica je vsak dan manjša. Običajno jo lahko še 10 do 14 dni po porodu otipamo iznad sramne kosti, po tem preteklem času pa se vrača na svoj položaj, njeno velikost ocenimo z običajnim ginekološkim pregledom. Maternica potrebuje šest do osem tednov, da se vrne v velikost pred porodom, pogosto pa po vsakem porodu ostane nekoliko večja. Dotik maternice ni boleč, v nasprotnem primeru je najverjetneje prisotno vnetje zato obiščite zdravnika.
 

Presredek (perineum)

Presredek je dovolj elastičen in raztegljiv, da med porodom epiziotomija ni potrebna. Kljub temu se je opravi pri večini žensk. Razlog je praktične narave vsaj z epiziotomijo skrajšamo fazo iztiskanja in preprečimo poškodbe mehkega tkiva. Ko popusti lokalna anestezija, boste pri hoji in premikanju občutile bolečino. Pri zgledno zašitemu in neokuženemu presredku, naj bi bolečino čutile samo pri hoji. Pazite na higieno presredka in pogosteje menjajte umazane higienske vložke. Dokler se rana ne zaceli odsvetujemo sedenje. Četrti ali peti dan bodo zunanji šivi samostojno odpadli. Ko šivi odpadejo bodite previdni, ker je to najnevarnejše obdobje za ponovno odprtje še ne povsem zaraščene rane. Zaradi odstranjenih šivov obstaja nevarnost ponovnega odprtja rane, zato previdno. Pršenje z različnimi antibiotčnimi razpršili ni potrebno. Področje presredka umijte nekajkrat dnevno. Vsaj prve tri dni ležite na nasprotni strani rezanega področja. Tako boste preprečili neposredni tok izcedka po rani. Presredek se zaraste v dveh tednih po porodu. Rdečica, bolečina in oteklina na tem področju zagotovo kažejo simptome infekcij, zato se z zdravnikom dogovorite za priporočljivo terapijo.
 

Počitek in gibanje

Porod pomeni za vsako mamico težko fizično delo, zato vsaki mami odgovarja ležanje, relaksacija in počitek. Pogosto vas lovi spanec. Preprosto zaspite, ste pod nadzorom in nič se vam ne more zgoditi. Ko se počutite dovolj sposobne vstanite in se sprehodite okoli postelje. Seveda to ni dolg sprehod, že nekoliko korakov preprečuje nastanek tromboze in embolije. Pri prvem obisku stranišča na pomoč pokličite sestro. Zaradi pogostih vrtoglavic, šibkih nog in nezavesti na prvi »sprehod« na pojdite same.

V naslednjih dneh čas preživite v postelji. Dobro se odpočijte in se pripravite na napore, ki vas čakajo doma. V bolnišnici je osebje postori mnogo stvari, ki jih boste morale doma postoriti same. No vseeno ne pozabite na gibanje, ker si boste z gibanjem ponovno vrnile občutek varnosti.

Ob prihodu domov zaprosite za pomoč, ki bo v prvih desetih dneh še kako dobrodošla. Ne pretiravajte z delom, nujno si vzemite čas za počitek. Počitek je pomemben pri celjenju presredka, krčenju maternice in podobno. Petnajstdnevni očetovski dopust ni pogruntavščina, ki bi bila namenjena zdravljenju očetovega mačka. Očetovski dopust je namenjen vam in vašemu otroku. Na ta način boste razbremenjeni vsakodnevnih gospodinjskih opravil. Očetovski dopust vam omogoča počitek, ki ga morate zaradi svojega zdravja nujno sprejeti in upoštevati. Prilagodite se svojim lastnim občutkom.
 

Hrana in pijača

Po porodu boste občutile samo neizmerno žejo, zato bo bolnišnično osebje s čajem pogasilo vašo žejo. Ne pijte gaziranih pijač, ki vas bo napenjala. Ko začutite lakoto in če niste prejele narkoze lahko zaužijete lahek obrok. Predvsem zaradi dojenja boste morale razmisliti o vašem jedilniku. Hrana ne sme biti začinjena, kisla, preslana in premastna. Najbolje je uživati kuhano hrano, postopoma pa vanj vključimo tudi sveže sadje in zelenjavo.

Kategorija:   Nosečnost, Porod
Naslednji prispevek

Noseče ženske funkcionirajo bolje

13 junija, 2012 0