Saturday, May 25, 2024

Postopki zdravljenja ledvičnih kamnov pri ne-nosečih ženskah lahko vključujejo tudi obsevanje, operativni poseg v splošni anesteziji, torej postopki, ki v nosečnosti grozijo zdravju ploda. Prav zaradi tega je zelo pomembno, da se med nosečnostjo poskuša preprečiti sam nastanek ledvičnih kamnov.


Na kakšne načine lahko znižamo verjetnost nastanka ledvičnih kamnov?

Rezultati raziskav kažejo na znatno višje tveganje nastanka ledvični kamnov ob prekomernemu uživanju grenivk ali pitja sokov iztisnjenih grenivk. Žal raziskave niso izločile substance, ki so odgovorne za višje tveganje.

Med nosečnostjo je zaradi številnih fizioloških procesov potreba po tekočini veliko večja, dehidracija pa povečuje tveganje za nastanek ledvičnih kamnov. Pijte veliko tekočine, najboljša izbira pa je še vedno voda. Izogibajte se pitju kave in alkoholnih pijač, ki sta znana diuretika. Priporočljiv dnevni odmerek je okoli tri litre vode, razdeljen skozi cel dan, priporočljivo pa je spremljati količino izločenega urina, ki naj bi bila najmanj dva litra na dan.

Izogibajte se čokoladi, oreščkom, pesi, rabarbari, pšeničnim kalčkom, sladkemu krompirju, okri ali bamiji, koncentrirani paradižnikovi omaki in temno listnati zelenjavi. Izločitev omenjenih živil iz prehrane bo preprečilo nastanek ledvičnih kamnov iz kalcijevega oksalata. (Nacionalni inštitut za diabetes, prebavne in ledvične bolezni NIDDK, ZDA). Mogoče se bo ob tem podatku pojavil določen dvom, saj vemo, da sta rdeča pesa in zeleno-temnolistna zelenjava bogat vir železa, ki je potreben za krvni razvoj ploda, vendar pa je vseeno potrebo poudariti, da je železo porekla iz zelenjave ‘non-hem’ železo in ga človeška presnova zelo težko absorbira v celice. 

V nasprotju z grenivko pa ima sok iz sveže iztisnjene limone preventivni učinek. Limona v urinu poveča vsebnost citrata, ki v času nosečnosti pomaga preprečevati ledvične kamne.

Magnezij in vitamin B6 upočasnjujeta ali pa preprečujeta formacijo vseh vrst ledvičnih kamnov.

Znižajte dnevni vnos natrija, ki ga najdemo v kuhinjski soli. Visoka vsebnost natrija v organizmu sproži povečano izločanje kalcija, ki lahko poveča tveganje za nastanek ledvičnih kamnov.
 

Namig

Nekatere terapije za preprečevanje in zdravljenje ledvičnih kamnov, kot je npr. uporaba diuretikov, so med nosečnostjo kontradiktorna. Ob morebitnem povečanem tveganju za nastanek ledvičnih kamnov se posvetujte z vašim ginekologom.

Preberite še:

Gestacijski diabetes
Spolne bolezni v nosečnosti
Materina knjižica
Plodovnica
Porod