Wednesday, June 19, 2024

Vzroki za kolike v prvih treh mesecih še niso popolnoma jasni. Verjetno jih povzroča nezrelo otroško črevesje, večerni nemir v družini ali napačna prehrana matere. Možni vzroki so tudi pogoltnost pri pitju, preveč zaužitega zraka ali alergija na mleko.
Nekaj nasvetov kako lahko sami olajšamo kolike:


  • Pri dojenih otrocih: vse kar jeste, lahko prehaja v mleko in vašemu otroku uro kasneje povzroča napenjanje. Raje se izogibajte pitju kave, surovega mleka, jogurta, stročnic, zeljne zelenjave, redkvic, drobnjaka, čebule.

  • Če je vaš otrok nagnjen h kolikam, mu med pitjem mleka tega ne smete zlivati v usta. Pri dojenih otrocih iztisnite prvo količino mleka z roko (če imate dovolj mleka), šele potem nadaljujte z dojenjem.

  • Pri otrocih hranjenih po steklenički: v posodo dajte odmerjeno količino kamiličnega, komarčkovega ali kuminovega čaja in ga zmešajte s predpisano količino mleka v prahu, s tem napolnite stekleničko in premešajte, da se mleko peni. Luknjica za sesanje ne sme biti prevelika (ena kapljica na sekundo) in cuclja ne smete potisniti pregloboko v usta.

  • Pri dojenju in hranjenju s stekleničko naredite po vsaki minuti odmor, da se lahko dojenčku spahne. Med hranjenjem to večkrat ponovite, da bo otrok pogoltnil manj zraka.

  • Pri napenjanju mu masirajte trebuh v smeri urinega kazalca. Otroka položite na vaš goli trebuh, da mu bo toplo.

  • V letečem položaju postane otroku toplo spredaj in zadaj, tako tudi lažje odstrani odvečni zrak. Z nežnim trepljanjem po hrbtu olajšate sproščanje zraka iz prebavil.

—————————-

Bambino priporoča: 

www.SlikoMat.com

BioGaia® Probiotične kapljice za dojenčke in otroke

Probiotične kapljice BioGaia® vsebujejo mlečnokislinsko bakterijo Lactobacillus reuteri Protectis, ki pomaga pri naseljevanju dobrih bakterij v črevesju dojenčka in na ta način lajša težave s kolikami. V učinkovitost in varnost BioGaie so nas prepričale številne klinične študije, pa tudi zadovoljne mamice po celem svetu.

Kategorija:   Novice, Zdravje dojenčka
Naslednji prispevek

Kri se zgosti tudi zaradi strahu

13 junija, 2012 0