Monday, March 20, 2023
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Slovenci ne izbiramo dneva, ki je najbolj primeren za uživanje alkohola. »Evropsko« pravilo, da je sobota najbolj primeren dan za odklop, je Slovencem tuje. To, da zdaleč največ alkoholnih pijač steče po grlu v raznih »gorcah ali zidancah«, ki so po prelepi domovini posejane kot gobe po dežju, je spet posebnost, ki jo večina Evropskih narodov in kultur ne pozna. Pije pa se tudi drugje, v gostilnah, barih, nočnih klubih, na kulturnih in športnih prireditvah, celo v parlamentu… Prav zaradi omenjenih dejstev je dobro poznati nekaj trikov kako mačka ukrotiti, ter telo in um pripraviti na kolikor toliko normalno dnevno funkcioniranje.    


Se ga je res potrebno nažirati?

Res bogokletno pa vendar, najlažje se mačku zoperstavimo z alkoholno abstinenco. Težko, a ne? Slovenska posebnost je tudi ta, da ko enkrat duh pobegne iz stekleničke, ga ne ukrotimo vse dokler se steklenica ne iztoči. Pa spet druga in tretja… Naslednji dan so posledice jasne. Kaj storiti, da se naslednji dan izognemo nezaželenim stranskim učinkom? Zagotovo je obilen obrok pred pitjem zagotovilo, da bo absorbcija alkohola nižja. Polno mastni jogurt ali v olje potopljena konzervirana riba bosta poskrbela za zaščitni sloj na trebušni sluznici. Sloj preprečuje hitro absorbcijo alkohola, sestavine (še posebej v jogurtu) pa pred poškodbami ščitijo jetra. Vitamina C in B bosta pripravila telo na veliko količino alkohola in zagotovila nadomestne snovi, ki se z alkoholom izgubljajo.

Pred nažiranjem z alkoholom se najejte

Ni še vse izgubljeno, tudi če ste že začeli piti. Tudi v tem primeru lahko preprečite katastrofo, ki sledi naslednje jutro. Če se želite prebuditi s čim manjšim glavobolom, alkoholne pijače mešajte z brezalkoholnim. Pijte zmerno, toliko kolikor lahko prenesete. Ne tekmujte s prijatelji, ki so mogoče že imuni na učinke alkohola (dajejo vtis, ki pa ni realen), za vas  pa se lahko tekmovanje konča z riganjem in objemanjem straniščne školjke. Izogibajte se šampanjcu in mešanic alkohola in gaziranih pijač, ki na bobne igrajo direktno v možganih. Konjak, viski in črno vino so pijače namenjene zmernemu uživanju, džin in votka nimata enakih vplivov kot predhodno omenjene pijače.

Voda

Voda je vir življenja. Voda je pomembna za normalno delovanje metabolizma in po prekrokani noči pomembna za obnovo organizma. Alkohol je diuretik, zato so glavoboli in suha usta direktna posledica dehidracije. Molekule kisika v krvi se vežejo na alkohol, nato pa se pospešeno izločajo z urinom in znojem. Voda bo pospešila okrevanje, za mačke pa tako vemo, da ne marajo vode. Da ublažite posledice jutranjih glavobolov in slabosti, med pitjem alkohola večkrat spijte kozarec vode. Več kozarcev vode popijte tudi pred samim spanjem. Če se kljub temu zbudite v mačku, skozi ves dan, v manjših požirkih, pijte veliko vode.

Ne pozabite na vitamine

Verjetno vam ni bilo žal denarja, ki ste ga zapravili za plačevanje rund. Vsaj polovico tega denarja namenite nakupu vitaminov. Uživanje alkohola pospešeno troši vitamin B, zato ga je potrebno nadomestiti. Najbolj primerna terapija je uživanje vitamina B v obliki tablet. Poleg tega vitamina telo potrebuje še vitamin C, ki odstranjuje proste radikale, ki so produkti razgradnje alkohola v jetrih.

Kava bo razbistrila glavo

Za lažjo razbistritev glave in razbremenitev bolečin v mišicah je kofein odlična izbira. Najbolj učinkovito uživanje predstavlja tradicionalna metoda pitja močne črne kave. Kava pomaga pri lajšanju glavobola. Poleg kave je odličen vir kofeina še guarana, ki se pridobiva iz semen brazilskega grmičevja. Kofein je prav tako kot alkohol diuretik, zaradi tega priporočam kavo zalito z veliko količino vode. Nikoli ne pijte kave ko ste pijani ali preden zaspite. Težje boste zaspali, zbudili pa se boste še v slabšem stanju, kot bi se sicer.

Surova jajca

Surova jajca so povsem običajno zdravilo proti mačku. Vsebujejo ogromne količine proteinov in antioksidantov, zato pomagajo pri razgradnji alkohola v organizmu. Že večini treznih ljudi, kaj šele pijanih, uživanje surovih jajc povzroča slabost. Če ste eni izmed njih, si jajce specite na ponvi, mirno pa lahko dodate tudi slanino. Obilen zajtrk bo pomagal pri hitrejši regeneraciji organizma.

Klin se s klinom zbija

Najpogostejše zdravilo aboniranih pijancev je prav alkohol. Težko verjamem, da še niste slišali reka; Klin se s klinom zbija. Jutranje pitje alkohola daje samo privid, da se počutite bolje, vendar je to samo začasni efekt. V bistvu s to metodo »zdravljenja« samo podaljšate vašo agonijo. V tem primeru vaša jetra prenehajo predelovati alkohol. Količine acetaldehida in mravljične kisline, ki sta mimogrede svojevrstna strupa, z novim vnosom alkohola se začasno zmanjšata, vendar se njuna vsebnost v organizmu kmalu spet poveča. Zaključek je jasen. Ne pite alkohola v mačkastem stanju. V primeru, da alkohol v mačkastem jutru pogosto zaužijete, razmislite, saj je to znak alkoholne odvisnosti.

Farmakološki pripravki

Na tržišču so se pojavili številni pripravki, ki pospešujejo razgradnjo alkohola v krvi. Pa resnično delujejo? Iz lastne raziskave lahko povem, da pripravki delujejo, saj pošteno znižajo raven alkohola v krvi. Skoraj vsi delujejo tako, da pospešujejo delovanje granulocitov (vrste belih krvničk) še posebej pritiskajo na delovanje nevtrofilcev, bazofilcev in eozinofilcev, ki so odgovorni za odstranjevanje antigenov in toksinov iz organizma. Učinkovitost teh pripravkov je različna. Nujno pa se morate zavedati nekaj, ti pripravki niso namenjeni vsakodnevnemu ali periodičnemu (vsak drugi dan, tretji dan) uživanju. Kljub pozitivnem delovanju pri razgradnji alkohola, se njihova vsakodnevna uporaba zaradi možnih stranskih učinkov ne priporoča.

Preprosto počakajte, da maček izgine

Čas zaceli vse rane in to velja tudi v primeru mačka. Ostanite doma, lezite v posteljo in preležite najhujše. Pri tem popijte veliko vode, jemljite vitamine in kaj pojejte. Počakajte, da se popolnoma streznite.

Komentarji
Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Rak materničnega vratu in laparoskopija

13 junija, 2012 0