Monday, June 17, 2024

Med vsemi vrstami nesreč so prav padci najpogostejši vzrok smrti pri starostnikih. Najpogostejši so zlomi kolka in zapestja. Vzoki za padec pa se se običanjo skrivajo v raznih boleznih, neprimerni kombinaciji zdravil, alkoholu in nevarnem življenjskemu okolju.


Kako se izogniti padcu?
Pogoj za to je, da človek dobro vidi, zato mora nositi očala, če mu vid začne pešati. Le tako lahko pravočasno vidi oviro. Nositi mora kakovostno in stabilno obutev, ki ne drsi, ženske naj se izogibajo dolgim krilom in spalnim srajčkam. S stola ali postelje je treba vstati previdno in počasi, zdravniki odsvetujejo prenašanjenje velikih predmetov, ki zakrivajo pogled. Posebno pozornost je treba nameniti gibanju otrok in domačih živali, da zaradi njihovega nenadnega motanja pod nogami ne bi izgubili ravnotežja. Nikar ne plezajte na stole, mize in lestve, da bi popravili ali poiskali neko stvar.

Pazljivo tudi z življenjskim prostorom
Stanovanje mora biti dobro osvetljeno, predvsem stopnice, ki morajo imeli nedrseče robove. Tudi v kopalni kadi naj bodo nedrseča podlaga in ročaji. Žice gospodinjskih aparatov naj se ne vlečejo po tleh, robovi preprog pa naj se ne vihajo, tako boste preprečili spotikanje.

Vir: rtvslo 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Kodein škoduje otroku

13 junija, 2012 0