Friday, July 19, 2024

Spremljajoči znaki so lahko motnje vida pred napadom migrene, razdražljivost, bledica, omotičnost, vrtoglavica, napadi potenja. Pogosto se pojavi pri ženskah ob menstruaciji in traja več ur, lahko pa tudi dni.


Migrena se večinoma pojavi nenadoma, napad pa spremljajo slabosti, bruhanje, motnje govora in koordinacije ter občutljivost na svetlobo. Kadar se pojavijo razdražljvost, utrujenost, migetanje pred očmi ali drugi znaki, včasih pomaga, če ležemo v zatemnjenem prostoru. Težave lahko ublaži tudi nekaj tekočine – čaj, sok, kava z limono. Ko se je napad že pojavil, je pomembno mirovanje, prostor, kjer počivamo, pa je treba redno zračiti in skrbeti za dovod svežega zraka.

Kaj povzoča migreno?
Migreno naj bi povzročal biogeni amin tiramin (nastane iz tirosina, gradiva za beljakovine). Vsebujejo ga čokolada, sir, citrusi in alkoholne pijače, pa tudi z nitrati ali nitriti bogata živila, kot so klobase, hamburgerji in drugi mesni izdelki.

Pogosto so glavoboli te vrste podedovani, sorazmerno pogosto pa se napadi migrene pojavljajo ob sporih in stresih. Včasih se bolečine v glavi pojavijo, ko stres že preneha (ob kocu delovnega tedna, po večjih naporih) in po zlorabah alkohola in nikotina.

 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Z nizkimi škorenjčki v novo leto

13 junija, 2012 0