Wednesday, April 17, 2024


Angleži so narod, ki v združenju evropskih narodov spijo najmanj. Vsak peti Anglež spi manj kot sedem ur dnevno, je pokazala raziskava Future Fondation for helath campaign Sleep Well Live Well.

Prižgite temo!

Če živite v mestu ste priča visokim koncentracijam smoga, ki se sveti v barvah velemestnih luči. Povlecite rolete in se v popolni temi odpočijte.

Znanstvenikom se je postavilo vprašanje: Kaj naredi spanec res dober? Dr. Adrian Williams iz Sleep disorders center v londonski bolnišnici St. Thomas je postavil nekaj temeljnih pravil, ki naj bi omogočila, da se vsaj enkrat zbudite brez podočnjakov in rdečih oči.

Odpovejte se vsakodnevnemu ritualu in se po 14-ti uri odpovejte pitju kave, dobrodošla je redna telesna aktivnost, najidealnejša je tista med 16-to in 19-to uro. Kakovostnemu spancu pomaga pitje mleka in tuširanje pred odhodom v posteljo. Iz sobe odstranite vse naprave, ki odvračajo vašo pozornost.

Kakovosten spanec je zelo pomemben dejavnik našega splošnega zdravja in počutja, zato prenašamo nekaj nasvetov, ki jih je predstavil BBC.  

Ne odpovedujte se popoldanskemu spancu. Dremež  po kosilu je med drugimi prakticiral tudi Winston Churchill, ki je dejal, da je po kosilu potreben počitek do večerje.

Za en dan se »znebite« otrok. Izčrpanim staršem se odpira možnost, seveda v primeru da nekdo popazi na njihove otroke, da se vsaj eno noč v miru naspijo.

Vzemite dopust. Nič ni lepšega in boljšega kot bujenje na prvi dan dopusta. Pozabite na pripravo zajtrka za otroke in hitenje na vlak. Pomislite na svoje sodelavce, ki se v pisarnah spogledujejo z računalniki.

Zadremajte na travi, ali v parku. Uživajte v vonju cvetlic in trav. Mnogi strokovnjaki v poletnih mesecih priporočajo spanje na verandi, večina modernih hotelov pa svoje sobe ohlaja na 18 stopinj celzija. Svež zrak je resnično osvežilen, prepričajte se.

Udobna blazina je ključ naspanih oseb, ki jim tako zavidate. Če vam trenutna blazina ni zadostna poskušajte poiskati drugo. Novejše imajo vgrajene napravice, ki vam vsak večer zapojejo pesmico za lahko noč, ki vas potegnejo v globok spanec.

Prižgite temo! Če živite v mestu ste priča visokim koncentracijam smoga, ki se sveti v barvah velemestnih luči. Povlecite rolete in se v popolni temi odpočijte.

Smrčanje v kinu koristi. Če se znajdete sredi dolgočasne drame ali komedije, mobitel imate izklopljen, obstaja velika možnost da vas dolgočasje potegne v spanec. Na Japonskem so si izmislili dvorane z udobnimi fotelji, v katerih prirejajo koncerte za gledalce, ki spijo in veselo smrčijo.

Poslušajte pomirjujočo glasbo, berite Jana Plestenjaka, ali Urško Čepin. Kot glasbo, ki vas bi lahko utopila v spanec znanstveniki priporočajo Jamesa Blunta in Coldplay, ter priporočajo branje, ki ne zahteva razmišljanja.

Jejte banane! V hrani obstaja ogromno sestavin, ki vas prisilijo, da zaprete oči, med njimi se je znašla tudi solata. Nekoč so za spanje uživali polhovo mast, mi vam priporočamo pitje šampanjca, po dobri zabavi, dober spanec.

Vikend spanec je zakon. Ko ste v petek prenehali z delom je dolg sobotni spanec edino kar želite. Tudi to malo zadovoljstvo sprostitve vas lahko naredi srečne in poskočne.

Kategorija:   Novice, Telo in koža
Naslednji prispevek

Statini za zdravo prostato

13 junija, 2012 0