Thursday, May 23, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Kako se lahko pripravim na nosečnost

By 0 2181 Views

Obiščite zdravnika, da vas v celoti pregleda. Pozanimajte se, ali vam morda škodijo zdravila, ki jih jemljete (če jih), kako deluje vaš imunski sistem in če imate kakšnekoli zdravstvene težave.


Izogibajte se aspirinu in njemu podobnim tabletam, ki povečajo možnost spontanega splava, še posebej, če ste jih jemali več kot en teden. Z zdravnikom se pogovorite o vseh zdravilih ali dodatkih k prehrani, ki jih jemljete.

Priporočljivo je, da začnete dnevno jemati multivitamine, ki vsebujejo 0,4 mg folne kisline. Uživanje le teh znižuje možnost, da bi se kasneje vaš otrok rodil možgansko prizadet.

Tako kot zdravnika, je dobro, da obiščete tudi zobozdravnika in poskrbite za svoje zobe.

Spremljajte vaš menstrualni cikel. Ne le, da boste tako laže določili kdaj je največ možnosti za zanositev, temveč boste lahko določili kdaj točno ste zanosili. Vaš zdravnik pa bo, če mu boste točno posredovali podatke o vaši zadnji menstruaciji, tudi laže opazoval otrokov razvoj.

Živite zdravo! Jejte uravnoteženo prehrano, ne pijte toliko kave, prenehajte kaditi (ali pa vsaj poskusite kaditi manj), ne uživajte kakšnih prepovedanih drog (saj tega ni potrebno posebej pudarjati kajne?!), skratka izogibajte se vseh substanc, ki bi bile med nosečnostjo še posebej nevarne.

Redno se razgibavate in telovadite. Z utrjenim telesom se boste laže spopadali s telesnimi spremembami, ki jih seboj prinese nosečnost, pa tudi pri samem porodu se bo poznala vaša vzdržjivost in moč.

Če ne veste natančno, kdaj je vaš ‘plodni čas’ si pomagajte z našim koledarčkom ovulacije.