Sunday, April 21, 2024

Kako pride do rizične nosečnosti?

Rizični nosečnost najpogosteje povzročijo vnetni procesi, ki posledično povzročijo prezgodnje odpiranje maternice, sledita visok krvni tlak nosečnice, ter težave pri razvoju ploda. V nekaterih primerih lahko rizično nosečnost predvidimo in nosečnico na tveganje pravočasno pripravimo. Predvidimo jo lahko pri dolgotrajni patološki amnezi in po nevarnem in zapletenem prvem porodu.  


Prezgodnji porod in rizična nosečnost lahko povzročita tudi težave pri razvoju ploda. Večino mater se pri soočenju s to težavo ustraši, kar lahko sproži prezgodnji porod. Pomembno je, da nosečnica miruje in se ne izpostavlja stresu.  

Mirovanje pomeni ležanje

Mirovanje v nosečnosti ne vključuje opravljanje hišnih opravil in brskanje po računalniku. Mirovanje in čuvanje nosečnosti pomenita strogo ležanje v postelji. Z ležanjem razbremenite pritisk na maternico, ki ga povzroča sedeči položaj.  

Velik sovražnik nosečnosti je tudi dolgotrajna vožnja ne delo. Poleg mirovanja se v primeru izpostavljenosti stresu na delovnem mestu, fizičnemu delu, kar pomeni dvigovanju bremen nad tremi kilogrami teže, predpiše bolniški stalež.  

V nosečnosti se je pametno izogibati kontaktu z bolnimi ljudmi.  

Pri rizični nosečnosti je pomembna pravočasna reakcija in pravočasni nadzor

Poleg mirovanja in stalnega nadzora ginekologa je pri čuvanju nosečnosti pomembna adekvatna terapija, ki se je v primeru počasnega razvoja ploda ne poslužujemo.  

V vsakem primeru lahko pravočasna diagnostika in kontrola preprečita prezgodnji porod, kar zmanjšuje nevarnost nezaželenih posledic.

Naslednji prispevek

Tveganje za močnejše nosečnice

13 junija, 2012 0