Thursday, May 30, 2024


Med tretjim in dvanajstim tednom življenja se pri večini dojenčkov pojavi nemirno, razdražljivo obdobje joka, ki se ponavadi prične ob koncu dneva. Posebni poudarek na to, da dojenčkov jok izžema energijo staršem in ostalim sobivancem, ni potreben. Razdraženost staršev pa se skozi otrokov šesti čut zrcali na njegovem počutju: odziva se na vsak zvok, gibi so krčeviti, obraz namrščen, rokice ima privzdignjene, pesti in noge čvrsto stisnjene. Njegov videz pogosto daje smer bolečin v abdomenu, ter pogosto izbljuva del zaužitega mleka? Pri večini dojenčkov lahko njihovo gestikulacijo povežemo s t.i. krčki ali koliki.

Veliko staršev se je že srečalo s težavami krčev pri otroku. Skozi prve tri mesece življenja se kolike pri popolnoma zdravem otroku kažejo v nenadnem krčevitem joku, trebušnih krčih, zvijanju nogic in rokic, rdečici na obrazu in stiskanju pesti. Napadi so nenadni, običajno v poznih popoldanskih ali večernih urah in lahko trajajo tudi po več ur. Trebušček je izbočen, napet in občutljiv.

Napadi lahko trajajo več ur, ponavadi pa prenehajo po stolici ali izpuščanju vetrov, ter ob sami dojenčkovi izčrpanosti. Kolike se ponavadi pojavijo po prvem mesecu starosti in trajajo nekje do četrtega meseca.

Ko ste že lahko prebrali na našem portalu, vzrok za nastanek kolik še ni povsem znan, obstaja pa nekaj možnih povzročiteljev:

•    Nezadostno razvito črevesje, ki mleka ne prebavlja dovolj dobro, zato se pojavijo vetrovi in krči.
•    Povečana količina zaužitega zraka (aerofagija) med hranjenjem: ob dojenju in še posebej pri hranjenju po steklenički dojenček zaužije večje količine zraka, ki povzroča bolečine in napetost. Pojav je bolj očiten pri ‘pohlepnih’ dojenčkih
•    Preobčutljivost na kravje mleko ali določeno vrsto hrane, ki jo zaužije doječa mati – pojavi se tudi pri izključno dojenih dojenčkih.

Zavzemite naslednje preventivne mere:

•    Poskušajte določiti vrsto joka in prepoznati kaj vam želi otrok povedati z jokom. Soočite se s preostalimi dejavniki – čas zadnjega otrokovega obroka in spanja, zadnje previjanje, dojenčkove reakcije na zvok, svetlobo, temperaturo zraka in gibanje.
•    Previjte ga, ter ga poskušajte nahraniti. Če se jok pojavlja med dojenjem ali hranjenjem po steklenički, verjetno ni lačen. Sesanje ga zagotovo umiri, poiščite dudo.
•    Pri dojenju menjajte položaj. Dojiti poskušajte ležeči bočno.
•    Z nežnim toplim tonom se z dojenčkom pogovarjajte vse dokler se ne umiri. Če bo vaš glas pomirljiv, se bo umiril tudi otrok. Nikar ne izgubite živcev, kričanje bo dojenčka še bolj razdražilo.
•    Zavijte ga v njegovo odejico tako, da bodo roke in noge čvrsto zavite.
•    Dojenčka vzemite v naročje, poskušajte mu nežno masirati hrbet in okončine.
•    Zapojte mu.
•    Otroka nosite v ruti ali kengurujčku. Tako boste imeli za ostala hišna opravila proste roke (pripravljanje obroka, igranje z drugim otrokom,…)
•    Med držanjem dojenčka v naročju ga nežno zibajte.

Čeprav kolike močno zaskrbijo starše, v kolikor dojenček normalno je in spi, kolike ne puščajo nikakršnih trajnih posledic.

Preberite še:

Kolike
Dojenček: Kolike
Kako umirimo kolike?

Kategorija:   Novice, Rast in razvoj
Naslednji prispevek

Slaba služba povzroča duševno stisko

13 junija, 2012 0