Tuesday, February 27, 2024

Povprečno odrasli Američan za prehladom zboli trikrat na leto, otroci pa kar osemkrat na leto. Letna časa, ko je prehlad najpogostejši, sta jesen in zima.


Raziskovalci, ki se ukvarjajo s to boleznijo, so ugotovili, da je takih, ki nikoli ne zbolijo za prehladom, le nekje med šestimi in desetimi odstotki celotne populacije. Ta manjšina se lahko zahvali svoji naravni odpornosti, pri kateri pa igrata pomembno vlogo tudi pravilna prehrana in dobra telesna pripravljenost.

Če se vas loteva prehlad, katerega najpogostejši simptomi so glavobol, razdraženost nosne sluznice, bolečine v grlu, kihanje in tudi povišana telesna temperatura, je najpomembnejša prehrana, obogatena z vitaminom C. To sicer ne pomeni, da je ta vitamin zdravilo za prehlad. Z njim si le pomagate lajšati simptome, obenem pa krepite imunski sistem. S tem boste tudi skrajšali čas obolenja za prehladom.

Z vitaminom C bogata prehrana je predvsem sadje. Pomaranče, limone, mandarine in šipek so vrste sadja, ki so dostopne tudi v teh zimskih mesecih. Veliko vitamina C vsebujejo tudi sadje in zelenjava temnejše barve, med drugim brokoli.

Še enkrat telesna pripravljenost
Na to, kako dolgo bo okrevanje ob prehladu, pa vpliva tudi telesna pripravljenost. Zato je pomembna vsakodnevna telesna aktivnost, ki krepi stanje imunskega sistema. Če ste v dobri telesni pripravljenosti, to sicer ne pomeni, da ne boste zboleli, vendar pa je pomembno poudariti, da imate manjše možnosti, da zbolite za prehladom.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Najstarejša mama je lagala o letih

13 junija, 2012 0