Monday, March 30, 2020

Kako zdravimo visok krvni tlak?

By junij 13, 2012 0 590 Views
[Total: 0    Average: 0/5]

Pomembno je, da se zmanjša uživanje soli, tudi soli, ki je hrani ne dodajamo sami (npr. sol v kruhu ali v že pripravljenih mesnih izdelkih in juhah). Z zmanjšanjem vnosa soli zmanjšamo količino tekočine v telesu in tako znižamo krvni tlak.

Naslednji korak je zmanjšanje telesne teže, saj se s tem zmanjšata obremenitev srca in žilja. Poleg tega normalna telesna teža tudi olajša vsakdanje dejavnosti. Telesna aktivnost tudi neposredno vpliva na zmanjšanje obremenitev srca in žilja. Z redno telovadbo se zniža krvni tlak, gibanje pa tudi spodbuja kroženje krvi po žilah. Telesna aktivnost je najboljša spodbuda za srce in žilje, vendar pa mora biti prilagojena zdravstvenemu stanju in telesni pripravljenosti.

Pomemben element spremembe načina življenja je zmanjšanje stresa. Manjši stres pomeni manjše izločanje stresnih hormonov, ki pospešijo delovanje srca in zvišujejo krvni tlak (adrenalin), ter ohranitev srca in ožilja za daljše in kakovostnejše življenje. Kajenje še dodatno uničuje žilje in ogroža življenje bolnikov s povišanim krvnim tlakom.

Poleg telesne aktivnosti, zdrave prehrane, vzdrževanja normalne telesne teže, odpovedi cigaretam in izogibanja stresu je za tiste z visokim krvnim pritiskom pomembnotudi to, da spremljajo in zdravijo povišan krvni tlak, zdravijo morebitno sladkorno bolezen ter spremljajo in znižujejo zvišano raven holesterola v krvi.

Vir: RTVSLO

Komentarji
Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Na svet iz laboratorija

junij 13, 2012 0