Thursday, December 7, 2023
10 maja, 2020

Kakšen je vpliv dotika na novorojenčka?

By 0 997 Views

Imate tudi vi radi, da se vas kdo objema, se vas dotika ter boža? Se tudi vi takrat počutite sproščeni, pomirjeni in varni? Tako kot dotik pozitivno vpliva na nas starejše, tako ima tudi številne pozitivne učinke na novorojenčka.


Pomen dotika v maternici

Koža je naš največji čutilni organ. Dotik je eden prvih čutov, ki se pri plodu pojavi že v maternici, v 8. tednu oz. 2. mesecu  nosečnosti. Predstavlja temelj vzpostavljanja vezi in sporazumevanja s starši ter svetom okoli sebe. Plod najprej čuti dotik na ustnicah in nosu, kasneje pa se razširi na področje brade, oči, rok in na ostalo telo. Pri dojenčku tako vidimo, da svet najprej spoznava preko ust, tako da vanje nosi stvari in svoje rokice.

Zato je še kako pomembno, da jim pustimo, da raziskujejo na ta način. Če opazujemo nosečnice, vidimo, da se navezanost med mamo in otrokom začne že zelo zgodaj v nosečnosti. Ženska že z nerojenim otrokom vzpostavi čustveno vez  s tem, da se z njim pogovarja, se ga dotika preko trebuha, ga boža in ljubkuje. Zato se mora tudi po rojstvu otroka nadaljevati božanje in dotikanje, saj je otrok tega navajen že iz maternice.

Dotik takoj po porodu

Prvi dve uri po porodu sta najpomembnejši za otroka in starše, saj je to najobčutljivejše obdobje. Pomembno je, da se novorojenčka takoj po porodu položi materi na prsi ali trebuh. Novorojenčku se zaradi visoke ravni adrenalina obrazi, glasovi in dogodki globoko vtisnejo v spomin. Stik kože na kožo pa ni pomemben samo zaradi navezovanja, temveč pomaga otroku pri vzpostavitvi telesne temperature in kolonizacijami z normalnimi klicami materinega telesa, pozitiven vpliv pa ima tudi na dojenje, saj ima takrat otrok največji sesalni refleks.

Z dotikom se dojenčki počutijo varnejše, to pa vpliva tudi na telesni, čustveni, spoznavni in socialni razvoj. Dotik nima samo pozitivnega vpliva na otroka, temveč ima korist tudi na starše, tako da pripomore k boljšemu počutju in stanju matere in očeta.

Prvi stik z očetom

Nikakor pa pri navezovanju ne smemo zanemariti očetov. Zelo pomembno je, da moške vključimo že v sam porod, s tem naj bi bila kasneje očetova vloga aktivnejša. Odličen način navezovanja med otrokom in očetom je pestovanje in nošenje otroka, saj se otrok pri tem navaja na vonj in glas ter bližino očeta.

Če mislite, da bi se vaš otrok zaradi pretiranega dotikanja in ljubkovanja razvadil, se motite. Številne raziskave so pokazale, da temu ni tako. Strokovnjaki menijo, da je dotik kot hrana – nekaj, kar je potrebno za preživetje. Seveda pa samo dotik ni dovolj, pomembno je zaupanje.

 

Špela Urankar

 

Kategorija:   dojenček
Naslednji prispevek

Ni vsak NIPT NIFTY

1 junija, 2020 0